≫ 

Nestašica čipova još najmanje dve godine: Da li nas očekuje poskupljenje uređaja?

"Moglo bi da prođe nekoliko godina pre nego što otvorimo dovoljno dodatnih kapaciteta za ublažavanje svih aspekata problema u vezi sa nestašicom čipova..."

  • 0
čip, procesor Ilustracija / Foto: Pixabay

Nestašica čipova u svetu i njene posledice će se osećati još barem dve godine, izjavio je predsednik američke korporacije IBM Džejms Vajtherst za BBC.

Globalni nedostatak čipova, koji utiče na brojne industrije, povezan je sa naglim porastom potražnje za potrošačkom elektronikom za vreme pandemije korona virusa, prvenstveno za televizorima, mobilnim telefonima i gejming konzolama, kao i porastom potražnje za automobilima.

- Moglo bi da prođe nekoliko godina pre nego što otvorimo dovoljno dodatnih kapaciteta za ublažavanje svih aspekata problema u vezi sa nestašicom čipova. Dugo je potrebno od razvoja tehnologije do puštanja postrojenja u pogon i zatim puštanja proizvoda na tržište - rekao je Vajtherst, prenosi Hina.

Problem su pogoršale zimske oluje u Teksasu, gde se nalaze neka postrojenja za proizvodnju čipova, kao i požar u fabrici u japanske korporacije Renesas Electronics, na koju otpada čak 17 odsto globalne proizvodnje čipova.

(Telegra.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA