≫ 

Zašto nam 8 "giga" RAM-a više nije dovoljno i zašto proizvođači i dalje insistiraju na toj količini

Dovoljno je na prosečnom današnjem laptopu istovermeno pokrenuti Google Chrome i desktop verziju WhatsAppa ili Telegrama pa da zauzetost memorije odmah "skoči" na 50 - 60 odsto...

  • 2
Laptop Memorija

Foto: Shutterstock

Prenosni računari su dosta napredovali poslednjih godina, ali se navika proizvođača u jednom ne baš hvale vrednom detalju nikako ne menja. Reč je o količini radne memorije koju nude, a nije zadovoljavajuća uprkos cenama koje ne padaju.

Konkretnije, reč je o 8GB RAM-a! Ta količina memorije često se može videti kao deo konfiguracija prenosnih računara, čak i onih najnovijih. Iako su i mobilni uređaji već premašili tu količinu (bar oni najskuplji flegšip modeli), proizvođači laptopova kao da uporno odbijaju da se modernizuju po tom pitanju, i to ponajviše zato što im je tako prostor za zaradu na taj način veći.

Tehnologija je napredovala do te mere da 8GB jednostavno više nije dovoljno kada je reč o radnoj memoriji. Jeste za osnovne stvari, ali za bilo šta zahtevnije svakako nije, konstatuje ICT Business.

To se, na primer, može videti na primeru računara sa 16GB radne memorije. Dovoljno je pokrenuti internet pregledač i WhatsApp ili Telegram (desktop verzije) i zauzetost memorije će "skočiti" na 50 - 60 odsto. A to je već više od 8GB, koliko ima većina laptopova srednje klase.

Na Windows 10 operativnom sistemu, čak i kada pozatvarate sve što imate otvoreno, kompjuter će svejedno trošiti oko 4GB radne memorije. Ako otvorite više tabove, neki strim ili nešto slično, "potrošnja" može lako da "skoči" i na 10GB radne memorije. Samim tim, jasno se može zaključiti da je 8GB RAM-a premalo i da su granice takve realnosti premašene.

Rešenje za srednju klasu je povećati količinu RAM-a na 16GB, a za visoku na 32GB RAM-a. Naravno, sve to prvo mora da se nađe u računicama onih koji donose odluke. To je uvek teži deo, jer dokle god se isplati proizvoditi uređaje sa 8GB RAM - to će se i raditi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    29. maj 2021 | 03:14

    Jeste doboljan je neko likovi prave nerealno velike igre a ovi oće puno lezoluciju kao nemogu da igraju na slavojoj rezoluciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA