Stigao je Windows 11: Koje novitete donosi, a šta mu zameraju?

Korisnici aktulnog Windowsa 10 će, tokom narednih meseci, u fazama dobijati obaveštenja o ažuriranju na najnoviju verziju operativnog sistema

  • 2
Windows 11 Printscreen: Twitter/@tomwarren

Kompanija Microsoft je konačno objavila svoj dugo najavljivani operativni sistem - Windows 11, koga odlikuje osveženi dizajn, unapređeni Start Meni, novi potpuno interaktivni "vidžeti" i bolja kompatabilnost sa Microsoft Teams platfomom za poslovnu komunikaciju.

Potpuni redizajn nije zaobišao ni Microsoft Store prodavnicu aplikacija i igara, koja sada korisnicima omogućava mnogo jednostavnije pronalaženje onoga što im je potrebno. Tu je nova Snap Layouts opcija, koja olakšava multitasking i donosi bolju optimizaciju radnog prostora na ekranu.

Microsoft je potvrdio da će, po objavljivanju Windowsa 11, korisnici aktulnog Windowsa 10, tokom narednih meseci, u fazama dobijati obaveštenja o ažuriranju na najnoviju verziju. To svakako znači da će se apdejtovanje operativnog sistema svakako produžiti i na sledeću 2022. godinu.

Microsoft je ranije saopštio da će među prvima novi Windows 11 dobiti oni čiji računari imaju najnoviju verziju Windowsa 10 i ispunjavaju zadovoljavajuće hardverske sistemske zahteve. Svi računari koji zadovoljavaju te kriterijume, "jedanaesticu" mogu da očekuju do sredine sledeće godine.

A kada na njih dođe red, Windows Update će ih o tome obavestiti. To, međutim, mogu da provere i sami "ručno" ako u podešavanjima (Settings) odaberu: Windows Update > Check for updates.

Neće, međutim, svi računari koji sada pokreću Windows 10 moći da pokrenu i Windows 11, pošto novi operativni sistem zahteva TPM (Trusted Platform Module) čip, zadužen za bezbednost računara, da bi mogao da radi.

TPM je tehnologija koja obezbeđuje hardversku podršku za bezbednosne funkcije računara, a sam čip je "zaštićeni kripto-procesor zadužen za kriptografske operacije", koji koristi višestruke bezbednosne mehanizme zaštite kojima se bori protiv malicioznih softvera, objašnjavaju iz Microsofta.

Kako se odvija postupak ažuriranja sa Windowsa 10, može te saznat iz videa iznad.

Ono o čemu se već neko vreme priča, jeste da se gejmerima preporučuje da, bar neko vreme, izbegavaju Windows 11. Problem je u tome što bezbednosni elementi operativnog sistema zasnovani na virtuelizaciji (VBS), smanjuju performanse računara. Prema nekim tvrdnjama, taj pad iznosi i do 25 odsto. To nije toliki problem kod starijih računara, pošto kod njih VBS može da se deaktivira, ali su noviji uređaji u problemu.

Kao još jedna primedba moglo bi da bude i to što mnogo novih funkcija novog Windowsa mogu da predstavljaju problem za prosečne korisnike, kojima će trebati neko vreme da se na njih naviknu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сремац

    6. oktobar 2021 | 23:02

    Ала касните,код мене већ 2 месеца ради к'о змај...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA