Asus ZenBook Duo 14: Drugo ime za multitasking

Ako nikada niste koristili neki Asusov ZenBook Duo model, drugi ekran će vam možda delovati neuobičajeno ili suvišno, ali ćete ubrzo uvideti njegovu praktičnost i svestranost koju pruža u obavljanju najrazličitijih zadataka

  • 0
Asus ZenBook Duo 14 Foto: Nikola Tomić

O kvalitetu, dizajnu i vrhunskim performansama Asusovih laptopova i do sada smo se izražavali dosta pozitivno, budući da ovaj proizvođač zaista zna i ume da napravi odlične prenosne računare superiornih karakteristika.

Ni ovoga puta nije mnogo drugačije, budući da već same tehničke specifikacije uređaja koji nam se našao na testu zvuče dosta impresivno. Uz to, za kupovinu računara poznatog tajvanskog proizvođača do kraja godine važi posebna promocija u vidu produžene garanciju na sve ZenBook modele, pa je njihova nabavka svakako vredna razmatranja.

Asus ZenBook Duo 14 UX482E je laptop računar sa dva ekrana, koga pokreće Intel Core i7 procesor 11. generacije, sa radnim taktom od 2.8GHz. Dolazi u kombinaciji sa 32GB DDR4 RAM memorije i ultrabrzim SSD diskom kapaciteta 1TB.

Asus ZenBook Duo UX482 Foto: Asus

Glavni FHD ekran na dodir dijagonale 14 inča ima korisnu radnu površinu koja zauzima 93 odsto njegove ukupne površine. Za prikaz slike je zadužena unapređena integrisana Intel Iris Xe grafika, dosta brža od svojih prethodnika, dok ovaj Asus svoj odličan zvuk duguje poznatom potpisu Harman Kardon.

Uz sve navedeno, tu je i mala masa od samo 1,6 kilograma, za šta je zaslužno kućište od lake legure magnezijuma i aluminijuma, debljine 16,9 milimetara, koje ovaj kompaktni uređaj čini veoma mobilnim.

Drugi ekran

Sve prethodno napisano, samo po sebi, dovoljno je da se shvati o kakvom računaru je reč. Ipak, glavna karakteristika ovog Asusa nalazi se između tastature i ekrana, gde je smešten drugi "pomoćni" ScreenPad+ ekran, koji se prostire celom širinom iznad tastature.

Za razliku od prethodnih laptopova ove serije, kod modela UX482E taj "gornji deo tastature", odnosno "donji ekran" je malo uzdignut, odnosno odvojen od donje ivice računara za 7 stepeni. To ScreenPad+ čini preglednijim nego kod starijih modela i ostavlja utisak da se glavni ekran računara nastavlja na njega, što donosi bolju preglednost i doprinosi boljem hlađenju.

Ako nikada niste koristili neki ZenBook Duo model, na prvo otvaranje donji ekran će vam možda delovati neuobičajeno ili suvišno, zato je potrebno neko vreme da se na njega postepeno naviknete dok istražujete njegove mnogobrojne funkcionalnosti.

Par sati ili dana kasnije, međutim, postaje jasno da je multitasking drugo ime ovog laptopa! Veliki broj mogućnosti prilagođavanja načina upotrebe donjeg ekrana, onako kako to korisniku odgovara, u odnosu na ono što na njemu radi, stvara utisak da ne postoji operacija koja se na ovom računaru ne može izvesti.

Pomoćni ekran koristi Asusov unapređeni ScreenXpert 2.0 softver sa novom Control Panel aplikacijom, pomoću kojih je na različite načine moguće podešavati i prilagođavati tastere i slajdere. Tako se pomoćni ekran može koristiti za funkcije kao što su zumiranje ili neko drugo podešavanje (pomoću slajdera), ali je na njega moguće prebaciti i neku od aplikacija koje trenutno koristite, da biste imali bolji pregled i mogli lakše da radite sa više njih istovremeno.

Asus ZenBook Duo UX482 Foto: Asus

Prebacivanje traka sa alatkama je veoma praktično prilikom rada sa programima za obradu fotografija i videa, kod kojih je potrebno dosta "baratanja" različitim grafičkim alatima i "tajmlajnovima". Njih je tako moguće prevući na donji ekran i odatle ih koristiti, tako da ne zaklanjaju sadržaj sa kojim se radi na gornjem ekranu.

Šta više, računar je opremljen namenskim softverom osmišljenim da maksimalno iskoristi dodatni ekran, i da olakša i ubrza rad sa programima kompanije Adobe, koji se najviše koriste u izradi različitih grafičkih i dizajnerskih rešenja, zatim u video montaži i animaciji. Koristan je i za rad sa ostalim softverima, kakvi su oni koji se koriste za obradu i miksovanje muzike, pa je sa malog ekrana moguće i puštati i miksovati muziku.

Naravno, dodatni ekran je moguće koristiti i za neke mnogo jednostavnije stvari. Na primer, dok na velikom ekranu kucate tekst, na mali možete da spustite plejer sa koga ćete slušati ili strimovati muziku ili gledati neki video. Mogućnosti njegove upotrebe su zaista toliko velike da ih je bilo nemoguće detaljnije istražiti za samo nekoliko dana testiranja.

Ostale karakteristike

I pored toga što je Asus ZenBook Duo 14 kompaktan računar u tankom "telu", na njegovim bočnim stranama ima sasvim dovoljno mesta za više različitih konektora.

Tu su jedan USB-A 3.2 i dva Thunderbolt 4 USB-C ulaza (sa podrškom za prenos podataka brzinom od 40Gbps), zatim jedan HDMI 1.4 ulaz, čitač MicroSD memorijskih kartica i jedan standardni ulaz za slušalice od 3,5 milimetara.

U pakovanju sa računarom dolaze Asusova pametna olovka i posebno rasklopivo postolje koje olakšava njegovo postavljanje pod određenim uglom. A tu je i jednostavna "koverat" futrola, koja štiti uređaj i olakšava njegovo nošenje.

Asus ZenBook Duo UX482 Foto: Asus

Moćan i svestran

Laptop sutrašnjice - Asus ZenBook Duo 14 UX482E je izuzetno svestran prenosni računar moćnih karakteristika.

To je uređaj koji korisniku omogućava da na inovativan način obavi dosta raznovrsnih zadataka i da, sa svakom namenom za koju ga koristi, istražuje nove mogućnosti njegove primene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA