Ljubitelji Windows 10 mogu da odahnu: Poznat krajnji rok za promenu operativnog sistema

Instalacija novog operativnog sistema kompanije Microsoft još uvek nije uslov za optimalno korišćenje računara. Ipak, prelazak na najnoviju verziju Windowsa jeste epilog o kojem mnogi korisnici uveliko razmišljaju

  • 0
Windows 11 Foto: Microsoft

Microsoft je početkom oktobra lansirao Windows 11 i ovim potezom najavio da svi koji koriste "desetku" imaju mogućnost prelaska na najnoviju verziju. Ipak, podrška za Windows 10 biće dostupna do 2025. godine, koliko će bezbednosna ažuriranja biti dostupna.

Postepeno uvođenje Windows 11 znači da korisnici sada nisu u obavezi da menjaju operativni sistem do kraja naredne godine, ali su mnogi u dilemi oko preuzimanja nove verzije.

Pored pitanja koje se odnosi na pravi trenutak promene operativnog sistema, korisnici moraju da provere da li tehničke specifikacije njighovog računara omogućavaju instalaciju Windows 11.

Windows 11 Printscreen: Twitter/@tomwarren

Kada će Microsoft stopirati tehničku podršku za Windows 10?

Prestanak isporuke ažuriranja za sve verzije Windows 10 zvanično bi trebalo da bude obustavljen u oktobru 2025. godine. Ova odluka ne važi za korisnike verzije Windows 10 Enterprise sa dugoročnom podrškom koja će trajati do 2029. godine.

Odluka je u skladu sa dugoročnom strategijom kompanije o tehničkoj podršci svih proizvoda Microsofta koja je ograničena na period od 10 godina. Podsećanja radi, Windows 10 se u komercijalnoj upotrebi pojavio jula 2015. godine.

Da li otkazivanje podrške znači kraj Windows 10?

Korisnici Windows 10 će i posle prestanka tehničke podrške biti u prilici koriste operativni sistem, kao što je to slučaj sa verzijama Windows 7 i Windows 8. Kada kompanija prestane sa podrškom, vlasnici operativnog sistema više neće moći da računaju na bezbednosna ažuriranja. Računari će tada postati podložni virusima i zlonamernim aplikacijama.

Koji uređaji mogu da pokrenu Windows 11?

Pretpostavka je da će računari novije generacije pokrenuti Windows 11. Ukoliko postoji dilema, korisnik jednostavnim pristupom sajtu Microsofta može da proveri jesu li tehničke karakteristike uređaja u skladu sa tehničkim zahtevima Windows 11. Ukoliko je računar kompatibilan sa najnovijom verzijom Windowsa, a već postoji instaliran Windows 10, "jedanaestica " je dostupna u vidu nadogradnje.

Kako nadograditi "desetku" na "jedanaesticu"?

Ukoliko je Windows 10 već instaliran na računaru, opcija nadogradnje na Windows 11 je besplatna i biće dostupna do sredine 2022. godine.

Proces nadogradnje odvija se na sledeći način:

Najpre pristupiti opciji "Settings", a potom odabrati Update & Security. Korisniku je na raspolaganju opcija "Windows Update", a potom "Check for Updates". Ukoliko je moguće nadograditi postojeći operativni sistem, korisniku će biti ponuđena opcija "Feature update to Windows 11". Postupak instalacije operativnog sistema počinje klikom na "Download and install".

Windows 11 Printscreen: Twitter/@tomwarren

Razlike između Windows 1o i Windows 11

Jedna od najznačajnijih razlika ogleda se u vizuelnom identitetu novog operativnog sistema, koja pruža mogućnost preglednije navigacije i korišćenja računara, bez obzira da li se radi o poslovnoj ili kućnoj upotrebi. Sajt CNET naglašava nekoliko bitnih odlika noviteta kompanije Windows po kojima se izdvaja od svog prethodnika:

- Podseća na interfejs Mac-a: Centralna pozicija Start menija, svetli dizajn, zaobljeni uglovi i pastelne nijanse neodoljivo liče na grafička rešenja najvećeg konkurenta, što nije slučaj sa Windows 10.

- Kompatibilnost Android aplikacija: Moguće ih je instalirati iz novog Microsoft Store, preko Amazon Appstore.

- Integracija Microsoft Teams: Unapređena aplikacija za video pozive biće direktno integrisana u traku zadataka čime je omogućen lakši pristup.

- Unapređena opcija korišćenja virtuelnih radnih površina, poput onih koje postoje na Mac OS. Time je omogućen brži prelaz sa umreženih uređaja bilo da se koriste za rad, učenje ili igranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA