Upozorenje korisnicima Windowsa za online učenje: Šta se dogodi kada ga jednom obrišete?

Windows 11 SE nije premijum izdanje najnovijeg Windowsa, već operativni sistem namenjen školama

  • 0
Online nastava Foto: Pixabay.com

Microsoft je prošle nedelje predstavio novu verziju svog operativnog sistema Windows 11 SE namenjen studentima i prosvetnim radnicima. Napravljen je sa ciljem da obezbedi savremenu tehničku podršku za daljinsko učenje.

Ova verzija Windows 11 nije prvi Microsoftov operativni sistem ovakvog tipa. Windows 10 S dizajniran je za potrebe edukacije, a ova verzija ostala je upamćena po tome što je blokirala pristup pojedinim aplikacijama poput roditeljskog nadzora.

Škole širom sveta su posle proglašenja pandemije masovno prešle na online nastavu, pa je pristup adekvatnim softverima bio od presudnog značenja za kvalitet učenja i sprovođenje nastavnog plana. Zato su u Microsoftu odlučili da objave operativni sistem koji će biti podrška učenicima i profesorima.

Šta nudi Windows 11 SE?

Reč je premijerno dizajniranom operativnom sistemu u cloudu namenjenom osnovcima. Odlikuje ga jednostavni izgled i mogućnost kontrole instaliranih aplikacija. Ne treba očekivati da će se naći u maloprodaji, jer je posebna namena ovog softvera. Pojaviće se fabrički instaliran na odabranim Microsoft uređajima koje će kompanija prodavati obrazovnim ustanovama.

Može li se Windows 11 SE instalirati na privatnom računaru?

Iz kompanije su isključili ovu mogućnost, a korisnici će za sopstvene potrebe imati opciju da svoj Windows 10 nadograde na jedanaesticu. Omogućeno je korišćenje drugog Windows operativnog sistema na Microsoft uređaju koji dolazi sa fabrički instaliranom verzijom SE. Ipak, dozvolu za ovaj postupak moraće da zatraže od administratora. Kada se Windows 11 SE jednom obriše sa pomenutog uređaja, ponovna instalacija nije moguća, pa kompanija poziva buduće korisnike na oprez.

Windows 11 Printscreen: Twitter/@tomwarren

Koje aplikacije rade na Windows 11 SE uređajima?

Aplikacije kao što su Microsoft Office, Teams, Minecraft for Education i OneNote stižu zajedno sa ovim operativnim sistemom, dok se aplikacije kao što su Google Chrome i Zoom mogu naknadno preuzeti. Samo administratori imaju opciju da skidaju druge aplikacije i upravljaju njima putem "Microsoft Intune for Education". Kompanija je objavila listu od šest tipova aplikacija koje se mogu preuzeti na Windows 11 SE:

- Aplikacije za filtriranje sadržaja;

- Aplikacije za polaganje testova;

- Aplikacije za pristup sadržajima;

- Aplikacije za komunikaciju u učionici;

- Osnovne aplikacije za dijagnostiku, upravljanje, povezivanje i podršku;

- Pretraživači.

Korisnici nemaju mogućnost da koriste Spotify i Messenger na Windows 11 SE, jer je inicijalna težnja da se fokusiraju na gradivo. Ipak, iz Microsofta kažu da neće blokirati aplikacije koje rade u web pretraživaču. Podešavanja operativnog sistema rezervisana su samo za administratore.

Razlike između Windows 11 i Windows 11 SE

Glavna razlika ogleda se u tome što je Windows 11 dizajniran za ličnu upotrebu, dok je 11 SE napravljen za daljinsko upravljanje i podešavanje u učionici. Windows 11 nema nikakvih ograničenja kada je reč o instalaciji neintegrisanih aplikacija. To nije slučaj sa SE 11, jer je reč o operativnom sistemu namenjenom učenicima i profesorima. Administratori mogu dodati nove aplikacije, ali je izbor ograničen. Izgled i način rada operativnih sistema je identičan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA