≫ 

Alphabet pokreće kompaniju za kvantno računarstvo, nakon Google-ovog proboja u ovoj oblasti

Google-ova matična kompanija Alphabet postaje ozbiljna u vezi sa "sablasnom akcijom na daljinu".

  • 0
Kvantni kompjuteri ilustracija Foto: Profimedia/JIRAROJ PRADITCHAROENKUL/Alamy

Alphabet, kompanija u čijem je vlasništvu Google, navodno planira da unapredi jedan od svojih Moonshot projekata i lansira novu kompaniju za kvantno računarstvo u pokušaju da iskoristi prednost svojih nedavnih otkrića u ovoj oblasti.

Prošlogodišnja velika priča u svetu fizike bio je probojni eksperiment Google-a i njegovog partnera u stvaranju nove faze materije unutar kvantnog računara. Materija poznata kao vremenski kristali.

Ovo je bio veliki Eureka! trenutak, jer vremenski kristali prkose zakonima klasične fizike.

Vremenski kristal je nova faza materije, koja bi, pojednostavljeno, bila kao da imate pahuljicu koja neprestano kruži napred-nazad između dve različite konfiguracije. U jednom trenutku ima sedam kraka, u sledećem deset…

Ono što je neverovatno u vezi sa vremenskim kristalima je da kada kruže napred-nazad između dve različite konfiguracije, ne gube i ne koriste nikakvu energiju.

Vremenski kristali mogu preživeti energetske procese bez da postanu žrtve entropije.

Oni mogu biti u stanju da su pojeli celu tortu, a zatim da se vrate u stanje da još uvek imaju tortu - i mogu, teoretski, da jedu tortu zauvek.

Naučnici se nadaju da će iskoristiti moć vremenskih kristala za izgradnju naprednih kvantnih računarskih sistema sposobnih za računarske poduhvate kakve ne bi mogli da postignu ni svi superračunari na Zemlji zajedno.

Do nedavno, kvantni računari su smatrani tehnologijom budućnosti. Dok su brojni istraživački centri i kompanije u velikoj meri ulagali u razvoj funkcionalnih kvantnih sistema, tek treba da vidimo demonstraciju kvantne prednosti - tačke u kojoj kvantni računar može uspešno da izvrši operaciju koju superkompjuter ne bi mogao u razumnom iznosu vremena.

Bilo je tvrdnji, najnovija od Google-ovog kvantnog tima, ali te tvrdnje još uvek čekaju recenziju. U prošlosti su slične tvrdnje bile osporene.

Međutim, nedavno je Business Insider izvestio da Alphabet planira da spinuje Sandbox Technology, kvantnu kompaniju koju je Alphabet do sada inkubirao kao deo njihovog Moonshot projekta.

Izveštaj Business Insider-a navodi da je ovo praktično gotova stvar, što bi značilo da će Sandbox biti entitet za sebe koji će postojati zajedno sa Google-om, Deep Mind-om i drugim kompanijama.

Ovo je prilično retko u svetu velikog tehnološkog poslovanja. Obično, sa ovakvim tehnologijama vidimo da giganti kao što su Alphabet, IBM, Microsoft i Meta grabe startape levo i desno.

Ne vidimo svaki dan da neko od velikih igrača pokreće kompaniju za kvantno računarstvo. Pretpostavlja se da Sandbox uskoro planira da najavi nove eksperimente i da će kompanija sama prikupljati sredstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA