≫ 

Intel će izgleda predstaviti čip za rudarenje bitkoina

Čini se da bi Intel uskoro mogao da uđe u posao hardvera za rudarenje bitkona, ali ne sa njihovim novim GPU-ovima.

  • 0
Intel kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

ISSCC konferencija je godišnji skup najboljih i najpametnijih “umova” u industriji čipova. Ove godine, Intel ima zakazanu prezentaciju u kategoriji “Highlighted Chip Releases” tokom koje će predstaviti novi “Bonanza Mine” čip, koji je opisan kao “ultra-niskonaponski energetski efikasan ASIC za rudarenje bitkoina”.

To znači da bi Intel uskoro mogao da se takmiči sa Bitmain-om na tržištu specijalizovanog hardvera za rudarenje bitkoina.

Prezentacija dolazi nakon komentara Intel-ovog šefa GPU-a Raže Kodurija tokom lajvstrima prošlog decembra, tokom kojeg je sugerisao da kompanija radi na specijalizovanom hardveru za blokčejn i kriptovalute.

Bitkoin se obično kopa na ASIC-ovima, koji su specijalizovani procesori posebno dizajnirani da izvršavaju jednu vrstu posla. ASIC-ovi pružaju prednosti u efikasnosti i performansama u odnosu na složenije tipove čipova, kao što su CPU i GPU. Kao rezultat toga, ogromna većina rudarenja bitkoina odvija se na ASIC-ovima, a kompanije poput Bitmain-a pružaju specijalizovani silicijum rudarima uz velike premije.

Prvi znaci Intel-ovog interesovanja za hardver za rudarenje pojavili su se 2018. godine u vidu patenta za specijalizovani sistem za obradu koji koristi optimizovanu putanju podataka SHA-256 (kriptografski algoritam) za rudarenje bitkoina visokih performansi.

Kao i kod svih patenata, potrebno je neko vreme da krajnji proizvod dođe na tržište, ali Intel ima bogato iskustvo u hardverski potpomognutim SHA-256 algoritmima zbog upotrebe ovih uputstava u svojim CPU proizvodima.

Uparen sa svojim mogućnostima proizvodnje silikona, Intel bi mogao da bude posebno konkurentan učesnik na tržištu bitkoin hardvera, posebno imajući u vidu fokus na što većoj energetskoj efikasnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA