≫ 

Mark Zakerberg kaže da Meta gradi najbrži superkompjuter na svetu

Metaverzum koji spaja stvarnost sa digitalnim iskustvima, zahtevaće ogromnu računarsku snagu.

  • 0
Mark Zakerberg, Meta Mark Zakerberg / Foto: Printscreen: Facebook/Meta

Mark Zakerberg je objavio da njegova kompanija Meta gradi najbrži superkompjuter na svetu koji koristi veštačku inteligenciju, kao deo planova za izgradnju virtuelnog metaverzuma.

Osnivač Facebook-a je rekao da će metaverzum, koncept koji spaja fizički i digitalni svet putem virtuelne i proširene stvarnosti, zahtevati “ogromnu” računarsku snagu. AI superkompjuter, nazvan AI Research SuperCluster (RSC), već je peti najbrži na svetu, saopštila je kompanija Meta.

"Meta je napravila najveći AI superkompjuter na svetu i zovemo ga 'RSC for AI Research SuperCluster' i završićemo ga do kraja kasnije ove godine. Ono što sada pravimo i gradimo sa ovim superkompjuterom nalaže milijarde i milijarde operacija u sekundi, u čemu će nam RSC pomoći, pa će veštačka inteligencija moći da uči iz milijardi primera i da savlada stotine svetskih jezika, kao i mnoge druge stvari. Biće sjajno", rekao je Zakerberg.

Istraživači u kompaniji Meta kažu da će RSC, koji je izgrađen od hiljada procesora i smešten na nepoznatoj lokaciji, pomoći u identifikaciji štetnog sadržaja na njihovim platformama.

Međutim, metaverzum, za koji Meta priznaje da je još godinama udaljen od završenog koncepta, ključni je deo planova kompanije.

"Ovaj računar će nam omogućiti lakšu moderaciju, kao i sam kontekst, jezik i ton objava. Kada bude potpuno izgrađen, broj čvorova će se udvostručiti što će ga, prema našim saznanjima, učiniti najbržim računarom za veštačku inteligenciju na svetu", kaže Šubo Senguta, inženjer u kompaniji Meta.

RSC će sadržati 16.000 Nvidia A100 GPUs i 4.000 AMD Epyc Rome 7742 procesora, a moći će da primi 16 terabajta informacija u sekundi i imaće skladište od 1EB, što je 1018 milijardu milijardi bajtova.

Pored Nvidia i AMD čipova, Penguin Computing firma iz Kalifornije takođe radi na ovom projektu i oni su zaduženi za bezbednost i infrastrukturu AI superkompjutera.

Istraživači su dodali da se podaci korisnika enkriptuju pre nego što se unesu u RSC.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA