≫ 

Cene grafičkih kartica padaju zajedno sa kriptom

Bitkoin i eter su ove nedelje dostigli rekordno niske vrednosti.

  • 2
grafička kartica,

Foto: Uprava carina

Pad vrednosti kriptovaluta tokom proteklih nekoliko nedelja pokrenuo je lančanu reakciju u cenama GPU-a, pošto rudarenje kriptovaluta postaje sve manje izvodljivo. Preprodavci, posebno u Americi sada grafičke kartice prodaju i po 11% nižoj ceni nego do sada.

U proseku, skoro svaka grafička kartica je u Americi pojeftinila za 5 odsto ili više, do su neke kartice poput RTX 3090, RTX 3080 i RX 6600 pojeftinile za 10 odsto ili više. Ne samo to, nego je broj prodatih kartica značajno opao, javlja Tomshardware.

Zbog globalne nestašice čipova bilo je već teško doći do dobre grafičke kartice po nekoj normalnoj ceni, a onda, kao so na ranu, došli su kripto rudari i taj proces dodatno otežali.

O ovome svedoči i činjenica da je AMD počeo da dizajnira neke grafičke kartice kako ne bi bile privlačne kripto rudarima i kako bi “normalni ljudi” mogli da je priušte i poboljšaju svoj PC.

Nvidia je takođe preduzela korake da ograniči mogućnosti rudarenja svojih GPU-a, posebno kada je sredinom 2021. ponovo izdala “LHR” (ili Low Hash Rate) verzije kartica RTX 3000 serije. Ali osnovni hardver ostaje sposoban za bolje heš stope, a odlučni rudari su koristili sve, od alternativnih BIOS-a do specijalnog softvera do bagovitih drajvera da vrate sve ili deo performansi rudarenja tih kartica.

Sada, kako je kripto u padu, rudarenje nije toliko isplativo, jer zapravo kada se u miks dodaju računi za struju, a pošto ove mašine uslovno rečeno jedu struju, kripto rudari gube novac.

Iako pad još uvek ne znači da ćemo i ovde kod nas moći da dobijemo “dobru cenu”, svakako je korak u pravom smeru.

Video: Mladić krenuo da čisti tastaturu, kad ono iz nje ispade mačka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lens

    25. januar 2022 | 19:03

    Nikada neće zaživeti virtuelni novac.Sve može i žene i kuće i kola,sve,samo pare ne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA