ASUS Zenbook Duo 14: Moćna, moćna mašina koja ne prestaje da iznenađuje

Dva ekrana koje ovaj laptop ima praktično znači da ne postoji operacija koja se na ovom računaru ne može izvesti

  • 0
Asus Zenbook pro duo Foto: Nikola Anđić

Godinama unazad pevamo hvalospev Asus Zenbook uređajima i to činimo sa dosta dobrim razlogom. U pitanju su mašine koje nas neprestano iznenađuju svojim elegantnim dizajnom, vrhunskim performansama i funkcijama.

Ni ovoga puta nije bilo drugačije. Onog trenutka kada sam uzeo kutiju u ruke, znao sam da me unutra čeka nešto što nisam do sada video i ma koliko moja očekivanja bila visoka, ovo je moćna, moćna mašina koja je bez trunke napora uspela da ih prevaziđe.

Bez obzira da li tražite saputnika za uređivanje i renderovanje video zapisa ili platformu za kreiranje neke umetnosti, ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED je možda i najbolji Windows laptop za kreativne profesionalce.

A dva ekrana koje ovaj laptop ima praktično znači da ne postoji operacija koja se na ovom računaru ne može izvesti.

Dobitna kombinacija estetike i vrhunske izrade

Moram da kažem, pre nego što sam uopšte otpakovao ovaj laptop, čitao sam malo o njemu. Komponente koje ga čine “pustiće” pozitivnu jezu niz kičmu svakom zaljubljeniku u tehnologiju.

Zbog toga zaista nisam očekivao da bude toliko tanak i lagan za svoje dimenzije.

Zenbook Pro Duo 14 OLED je zadivljujuće gledati, debljine samo 17,9 mm i težine od 1,7 kilograma. Za portove, imamo audio priključak sa leve strane i dva Thunderbolt 4 Type-C porta sa desne strane sa jednim USB-A portom. Na zadnjoj strani se nalazi DC ulaz za punjenje, HDMI izlaz i jedan čitač SD kartica.

Kada se govori o pomoćnom ekranu, primetićete da je ovog puta sve ergonomski prilagođeno i to, naravno, nije slučajnost. ASUS je još ranije odlično primetio prednosti da se pomoćni ekran, zapravo nazvan ScreenPad Plus, otvara pod određenim uglom (12 stepeni u poređenju sa prethodnih 7).

Zbog toga je Zenbook Pro 14 Duo OLED prošao kroz redizajn unutrašnjeg rasporeda pretežno zbog osvežene šarke ASUS Active Aerodynamic System Ultra (AAS Ultra), koja ne samo da podiže ScreenPad Plus do ergonomskog ugla gledanja već i poboljšava termalne performanse.

Ovaj novi mehanizam ima do 38 odsto bolji protok vazduha, što je sve samo ne zanemarljivo.

Ovo je zaista evolucija fascinantnog Zenbook dizajna. Dizajn laptopa je takođe malo promenjen, pomerajući novi logo na poklopcu, ali originalni dizajn je bio toliko dobar da ASUS nije morao mnogo da menja za najsvežiju iteraciju.

Ipak, glavna karakteristika ovog Asusa nalazi se između tastature i ekrana, gde je smešten drugi "pomoćni" ScreenPad Plus ekran, koji se prostire celom širinom iznad tastature.

Ako nikada niste koristili neki Zenbook Duo model, na prvo otvaranje donji ekran će vam možda delovati neuobičajeno ili suvišno, zato je potrebno neko vreme da se na njega postepeno naviknete dok istražujete njegove mnogobrojne funkcionalnosti.

Par sati ili dana kasnije, međutim, postaje jasno da je multitasking drugo ime ovog laptopa.

Veliki broj mogućnosti prilagođavanja načina upotrebe donjeg ekrana, onako kako to korisniku odgovara, u odnosu na ono što na njemu radi, stvara utisak da ne postoji operacija koja se na ovom računaru ne može izvesti.

Ovo je uređaj koji je zaista namenjen kreativnim profesionalcima i kreatorima sadržaja, posebno kada se na sve to doda i softver koji se zove Control Panel, koji omogućava da se u ADOBE programima (Photoshop, Premiere Pro...) mnoge stvari urade neuporedivo brže nego na običnom laptopu.

Imate mogućnost da na različite načine podešavate i prilagođavate tastere i slajdere. Tako se pomoćni ekran može koristiti za funkcije kao što su zumiranje ili neko drugo podešavanje (pomoću slajdera), ali je na njega moguće prebaciti i neku od aplikacija koje trenutno koristite, da biste imali bolji pregled i mogli lakše da radite sa više njih istovremeno.

Kada se miskuje muzika, na primer, na ovom laptopu se i to može uraditi mnogo brže, jer se na donjem ekranu može razvući mikseta i zvuk podešavati sa 10 prstiju istovremeno.

Zapravo, jedine granice su maša mašta.

Značajan pomak u performansama

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED takođe poseduje ASUS IceCool Plus termalnu tehnologiju sa dva efikasna ventilatora od 12 V koji imaju 97 i 93 peraja.

Dvostruka toplotna cev (8 mm) poboljšava ukupnu disipaciju toplote i omogućava Zenbook Pro 14 Duo OLED-u da koristi do 12. generacije Intel Core i9 procesora i NVIDIA GeForce RTX3050Ti grafičku karticu, kao i da održava do 85W TDP (CPU + GPU) kontinuirano u Performance režimu.

Pored toga, ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED takođe ima pametne senzore na matičnoj ploči, koji mogu da detektuju temperaturu različitih komponenti u realnom vremenu, a na osnovu podataka o temperaturi, ekskluzivni algoritam ASUS-a tačno izračunava trenutne potrebe za potrošnjom energije CPU-a, omogućavajući laptopu da postigne optimalnu energetsku efikasnost.

Ostale komponente ove mašine uključuju, 32 GB LPDDR5 RAM-a i brzi 1TB NVMe SSD.

Displej(i)

Glavni ekran ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED ima 16:10 14,5-inčni OLED HDR ekran osetljiv na dodir. Ekran ne samo da podržava rezoluciju do 2880 x 1800, već je i prvi laptop na svetu sa OLED ekranom od 120 Hz, pružajući korisnicima odlično i glatko vizuelno iskustvo.

ASUS OLED laptopovi generalno pružaju izuzetno detaljne i realistične vizuelne prikaze, sa bioskopskim 100% DCI P3 opsegom boja.

Uz sve to imate i stylus olovku koju možete koristiti.

Svemu tome naravno pomaže izvanredna baterija od 76Wh, koja će vam “čuvati leđa” šta god radili na ovom uređaju.

Na kraju, jedina mana, mada, ovo je dosta subjektivan osećaj, je da se tastatura nalazi ispod ScreenPad Plus-a sa malim tačpedom na desnoj strani. U početku mi je bilo malo nezgodno da je koristim, ali sam se nakon nekog vremena privikao. Tako da bi trebalo imati to u vidu.

Međutim, smatram da je ovo minimalna žrtva, zarad nečega mnogo boljeg.

Kao što smo već rekli, bez obzira da li tražite saputnika za uređivanje i renderovanje video zapisa ili platformu za kreiranje neke umetnosti, ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED je možda i najbolji Windows laptop za kreativne profesionalce.

ASUS se postarao da ova mašina takođe ne bude u sferi naučne-fantastike kada se govori o pristupačnosti, iako sasvim sigurno jeste u toj sferi kada se govori o kvalitetu i performansama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA