LOŠE ZA BIZNIS: Firmarine skuplje 500 puta

U Kraljevu je, na primer, komunalna taksa za isticanje firmarine Poštama Srbije, koje se ubrajaju u velika preduzeća, ove godine uvećana za 468 odsto i iznosi 9,3 miliona dinara

  • 3

Prema podacima Unije poslodavaca, taksa za isticanje naziva firme poskupela je ove godine u proseku od 20 do 30 odsto, a u nekim slučajevima i do 500 puta.

 

I to po sledećem pravilu: što je opština manja i ima manji dotok novca iz republičke kase, to je firmarina veća. Lokalne samouprave se ovim potezom nisu ogrešile o zakon, već su iskoristile ono što im propis omogućava.

 

Zbog smanjenja transfera novca iz republičkog budžeta, ali i prošlogodišnjim ukidanjem 138 parafiskalnih nameta, od kojih je najveća bila firmarina, opštine su ostale bez pet milijardi dinara prihoda. To je bio signal za povećanje lokalnih taksi. I one su listom povećale firmarine za srednja i velika preduzeća, naknade za korišćenje i uređenje građevinskog zemljišta i poreza na imovinu.

 

U Kraljevu je komunalna taksa za isticanje firmarine Poštama Srbije, koje se ubrajaju u velika preduzeća, ove godine uvećana za 468 odsto i iznosi 9,3 miliona dinara. Ranije je za svaku poštu, u selu ili gradu, godišnji iznos firmarine iznosio 96.000 dinara, a od marta ove godine, taj račun u Kraljevu je uvećan na 450 hiljada za svaku poštu.

 

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca, to objašnjava činjenicom da se ukidanje firmarina za mala i srednja preduzeća prelilo na srednja i velika. On navodi da su lokalne samouprave iskoristile gornju granicu koju im je postavilo Ministarstvo finansija, jer time žele da napune kase.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    30. avgust 2013 | 13:31

    Lokalne samouprave su lokalne diktature! Sami doneli odluku da je isticanje firme 10 prosečnih ličnih dohodaka pa izvolite radite. To je još po jedna plata svakog meseca za ništa! Čist harač!

  • Matke

    30. avgust 2013 | 16:40

    Jesu li to one sto su obecali ukinuti....

  • rista

    30. avgust 2013 | 13:31

    pa zar firmarina i ostali parafiskalni nameti nisu ukinuti krajem prosle godine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA