≫ 

Koje su zaista bolje: Bluetooth ili obične slušalice sa kablom?

Možda mislite da su Bluetooth slušalice budućnost, ali čini se da je pred njima još dosta putovanja da bi dostigle kvalitet zvuka koji nude standardne slušalice

  • 0

Bluetooth slušalice su zgodne, a i sve potrebnije jer se pojavljuje veliki broj telefona koji nemaju standardni džek za slušalice.

Ipak, uprkos toj zgodnosti, da li su Bluetooth slušalice bolji izbor od standardnih?

Detaljniji podaci koji se mogu naći na internetu nam nude određene odgovore:

1. Svaki Bluetooth codec poseduje merljive probleme sa kvalitetom

2. Nijedan codec ili set Bluetooth slušalica ne može da da se meri sa siglnaom slušalica sa žicom.

Bluetooth audio je prešaio popriličan put od svojih šuštećih početaka, ali čini se da i dalje nije spreman da zameni džek za slušalice.

Međutim, većina ljudi neće biti u stanju da prepozna razliku u kvalitetu zvuka ako imaju više od 24 godine, problem sa sluhom ili se nalaze u prisustvu i drguih izvora buke.

Zato su Bluetooth slušalice idealne za sve koji se često kreću, ali ako muziku slušate primarno kod kuće - nabavite set slušalica sa kablom.

Kompresija

Foto: Pixabay.com

Koristeći agresivan psihoakustični model kompresije kao MP3, AAC pokušava da iseče podatke na mestima na kojima ih inače ne bismo čuli, samo, ponekada može da bude prilično agresivan.

Razlike su primetne ljudskom uhu pri normalnim jačinama zvuka. Zbog oboga, bežične slušalice koje koriste AAC nisu idealne za Android telefone.

Zato je važno da obratite pažnju koji codec koriste vaše slušalice.

Za razliku od drugih codeca, AAC testovi su pokazali da se kvalitet zvika pošteno razlikuje od telefona do telefona. Iako niko ne može da tvrdi da Android telefoni procesuiraju AAC svaki na svoj način, postoji sumnja da opcije za zaštitu baterije mogu da utiču na zvuk.

LDAC je jedini codec koji pokušava da ponudi visoku rezoluciju zvuka, ali ima ozbiljnih problema sa običnim telefonima. Na nekima dobijamo 660kbp, dok na drugima 330kbps.

Uprkos velikim obećanjima jedinog Hi-res Bluetooth codeca, standard ipak ne uspeva da ispuni sve. Obe, 660 i 990kbps konekcije nude solidan kvalitet, ali 330kbps podešavanje dolazi sa dosta šuma.

Foto: Promo

U ovom slučaju, najbolja opcija je 660kbps jer nudi najbolje srednje vrednosti za kvalitet zvuka i kvalitet konekcije sa uređajem.

Ako imate više od 24 godine, Bluetooth slušalice su vam potpuno dobre jer većina nije u stanju da čuje i primeti razlike u kvalitetu zvuka.

A ako volite glasnu muziku, Bluetooth slušalice će imati više šuma od onih sa kablom - sve zavisnosti od jačine naravno.

Za najbolje rezultate, muziku bi trebalo da slušate ospod 90dB, sve preko toga dovešće do stvaranja šuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA