≫ 

Bivši radnik Facebooka otkriva kako izgleda biti crni zaposleni u ovoj društvenoj mreži

Bivši zaposleni u Facebooku javno je obznanio tvrdnje da je kompanija izneverila svoje crne radnike, ali i korisnike.

  • 1

"Facebook ima problem sa crnim ljudima", su reči kojima započinje njegov interni dopis koji je tek sada javno dostupan svima.

Mark Laki je svoj dokument prosledio svim zaposlenima u Facebooku 8. novembra, svega nekoliko dana pre nego što je napustio kompaniju u kojoj je radio godinu dana kao strateški partner menadžer za influensere.

U dokumentu, Laki deli svoja iskustva kao jedan od retkih zaposlenih crne puti u Facebooku.

Foto: Tanjug/AP

- Facebook uskraćuje mnogo toga crnim ljudima na svojoj platformi, a to samo oslikava i odnos prema crnim ljudima koji rade u njemu. Tokom mog vremena u kompaniji sam čuo previše priča crnih zaposlenih koje je kolega ili menadžer nazivao "agresivnim" jer su jednostavno odlučili da podele svoje mišljenje na način koji se razlikuje od onog nakoji bi to uradili članovi tima koji nisu crne puti. Nekoliko crnih kolega je otkrilo da su ih menadžeri ubeđivali da ne rade "crne" stvari, čak i van radnog vremena. Previše crnih radnika se seća kako ih je obezbeđenje pritiskalo preko potrebnih granica.

Lično sam osetio i video kako kolege koje prolaze pored mene potapšu svoj novačnik da vide da li je i dalje tu ili čvršće stegnu torbu. Zaista je bilo čudno osećati se kao nešto drugačije na svom radnom mestu samo zbog boje kože, a pritom sam bio okružen plakatima koji mi poručuju da budem autentičan, napisao je.

Sada bivši zaposleni, Laki je ipak pohvalio kompanijin tim za raznolikost zbog truda koji ulažu kako bi se povećao broj zaposlenih crne puti. Godišnji izveštaj je pokazao da je Facebook povećao broj crnih zaposlenih sa 2 na 4 odsto između 2016. i 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fake Agent

    30. novembar 2018 | 07:59

    Ljudi ovde nisu ni svesni koliki problem SAD i upšte zapad sa rasizmom. Kod nas toga nema niti mi to možemo da shvatimo. Oni ih još uvek gledaju kao niža bića. Neverovatna stvar. 70-ih godina kada su crnci kod nas završavali fakultete u Belgiji je na primer postojao zoo vrt za crnce. Kako god oni su rasisti svi do jednog i ne mogu protiv toga. Jednakost je samo na filmovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA