≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Zbunjujuća tehnologija

Živimo u veoma uzbudljivim vremenima. Napredak i masovna upotreba najnovijih tehnoloških dostignuća doveli su do toga da bismo - ako se malo zamislimo nad mogućnostima koje pružaju pametni uređaji povezani na internet - komotno mogli da se osećamo kao junaci naučno-fantastičnih filmova

  • 0

Svake godine dobijamo nove generacije sve moćnijih aparata i alata koji svakodnevni život čine lakšim i zanimljivijim. To uključuje i uređaje koji do sada uopšte nisu postojali, a koji služe za namene kojih do nedavno nismo ni bili svesni.

Ipak, sve češće smo svedoci koliko brzina kojom se razvijaju informacione i komunikacione tehnologije može da izazove konfuziju kod prosečnih korisnika koji, preplavljeni novim pojmovima, oznakama i tehničkim specifikacijama, više nisu sigurni pri donošenju odluka o nabavci uređaja ili softvera.

Svaki naredni aparat promoviše se kao revolucionaran, svaka softverska aplikacija je upravo ono što treba da upotpuni vaš život i učini vas srećnima, zadovoljnima i uspešnima. Naravno da u realnosti sve to i nije baš tako. Mnogi od tih gromoglasno najavljivanih uređaja neće preživeti test vremena i stvarnog sveta, a pojaviće se novi, još napredniji programi.

Foto: Promo

To ne znači da treba da odustanete od praćenja tehnologije - naprotiv. Cilj je da razumete brzinu promena koje se dešavaju, da ovladate osnovnim principima korišćenja uređaja i softvera, da naučite kako da brinete o bezbednosti u sajber prostoru i sigurnosti ličnih podataka, pa će sve ostalo ići svojim prirodnim tokom.

Neka od tehnoloških rešenja biće upravo ono što je vama potrebno i njih ćete usvojiti brže. Ona druga mogu izgledati zanimljivo a da vam u stvari i nisu toliko neophodna. Da biste mogli da procenite razliku, potrebno je iskustvo, a to opet podrazumeva protok vremena.

Poenta je da vreme u kome živimo zahteva malo više truda u smislu da je neophodno da neprestano učimo nove stvari, upoznajemo se sa trendovima i pratimo tokove razvoja tehnologije. Ceo proces ne mora da se odigrava previše brzo, dovoljno je samo da razumemo da se vremena drastično menjaju i da te promene prihvatimo kao nešto potpuno normalno. Sve ostalo će već doći na svoje.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA