≫ 

Prosti trikovi uz pomoć kojih ćete zapamtiti veoma komplikovane šifre

Nije lako smisliti neku komplikovanu i jaku šifru i zapamtiti je

  • 2
Internet, Sistemski administrator, Tehnologija. Sifra, Lozinka, Hakeri Foto: Pixabay.com

Ako vam je potrebno da stavite neku jaču i komplikovaniju šifru bez da je zaboravite to je moguće ukoliko znate par trikova.

Treba zapamtiti dosta lozinki jer imamo sve više naloga, ali to nije nimalo lako. Ukoliko stavljate neke uobičajene lozinke, samo je pitanje vremena kada će neko provaliti da je vaša šifra vaš datum rođenja.

lako je sa telefonima, ali šta sa nalozima na društvenim mrežama? Foto: Telegraf.rs

Šifra koju dobijemo automatski po logovanju na neki sajt je obično “shI8?ghTffgS” što je nemoguće zapamtiti. Ako zaboravite širfu, niko vam ne može pomoći. Ovo su samo neki od trikova koje možete da primenite kako nikada ne biste zaboravili šifre.

Budite poetični

Svako ima neku omiljenu pesmu ili stih koji nikada neće zaboraviti. Može da bude nešto od Šekspira ili Keti Peri, pustite mašti na volju. Možete umesto reči čak i da koristite samo početna slova tih reči i time zakomplikujete vašu šifru.

Koristite mala i velika slova

Najbolje bi bilo da koristite veliak i mala slova, ali ako je to nemoguće onda koristite neki znak kako biste ih razdvojili bilo da je to obična crtica ili znak jednakosti. Neki sajtovi uopšte ne dozvoljavaju upotrebu dugmeta za uvećanje slova, p aj eovo onda odlična alternativa.

Duže lozinke su uvek bolje lozinke

Ko će zapamtiti sve šifre... Foto: Pixabay.com

Što je duža lozinka to je teže hakovati je. Ukoliko u celoj lozinki upotrebite tri slova ili upotrebite samo početna slova neke duže rečenice za čije hakovanje će biti potrebno čak 45 godina!

Duga, jaka i lako pamtljiva lozinka

Upotreba menadžera lozinki može da vam olakša posao jer tako nećete zaboravljati svoje lozinke. Biće vam potrebno da zapamtite samo šifru za menadžera. Ta glavna šifra otvaraće sve ostale šifre. Iskoristite neki od prethodnih trikova kako biste smislili dobru šifru.

(Telegraf.rs/pcmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leonora

    7. decembar 2018 | 19:49

    Otorinolaringologsebaviotorinolaringologijom...moja prethodna sifra 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA