VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Budućnost TV aparata

Godinama je TV aparat bio centar kućne zabave i mesto okupljanja članova porodice. Imao je, i još uvek ima, središnje mesto u dnevnoj sobi, a već decenijama se može smatrati delom nameštaja koliko i elektronskim uređajem

  • 1

Od trenutka kada je brzi internet postao uobičajena pojava, i kada su mobilni uređaji poput pametnih telefona i tableta ušli u masovnu upotrebu, čini se da je u mnogim domovima televizor pomalo skrajnut.

Naime, danas smo, upotrebom interneta, u prilici da multimedijalne sadržaje konzumiramo putem različitih kanala i na praktično bilo kom uređaju. Zbog toga se nećete iznenaditi ako u nedeljno popodne zateknete ukućane kako svako u svom uglu gleda u ekran mobilnog uređaja, dok je televizor isključen. Čini se, ipak, da je budućnost TV aparata svetla.

U procesu prilagođavanja promenama i oni su postali "pametni", odnosno povezani na internet, sa mogućnošću pokretanja najpopularnijih aplikacija i servisa, komunikacije sa drugim uređajima u pametnom domu i dodatnim opcijama koje obezbeđuje napredak tehnologije. Čak je i starije modele moguće "opametiti" relativno pristupačnim dodacima poput minijaturnih računara ili priključaka za bežični prikaz sadržaja sa telefona i tableta.

Foto: Promo

Zbog toga će televizor u doglednoj budućnosti opet postati centralni uređaj koji će povezivati ostale aparate i jednim delom zameniti kućne računare. Realno je očekivati da će uskoro rezolucija prosečnog televizora dodatno rasti, imaćemo bolji kvalitet slike i reprodukcije boja, dok će virtuelni asistenti omogućiti kontrolu i upravljanje govorom.

Već sada se pojavljuju prototipi sa savitljivim displejima, što znači da će i ograničenja u pogledu veličine ekrana biti potpuno izbrisana. Vrlo je verovatno da će čitavi zidovi služiti kao TV aparat ili ćemo moći da ih "spakujemo" u mali prostor kada se ne koriste.

Drugi tok razvoja mogao bi se kretati u pravcu trodimenzionalnog prikaza slike i kombinovanja sa virtuelnom i proširenom realnošću, za šta takođe već sada postoji nekoliko zanimljivih rešenja.

Sigurno je da ćemo na delu imati neku vrstu fuzije različitih vrsta uređaja uz sveprisutnost sadržaja, podataka i aplikacija. Sve drugo je samo stvar ekrana na kome će ti sadržaji biti prikazivani, a televizor je uvek bio najveći i najbolji.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    14. decembar 2018 | 16:24

    Pametni televizori već postoje , ma da se i dalje u kontinuitetu istražuju. Televizor koji lično posedujem, reaguje na svaku moju moju vokalnu reč (ponekada moram ponoviti) dva puta isto, što znači da još sve nije uredu. Samsung je za sada na prvom mestu, ali i drugi rade na tome. Recimo, dodjete kući i usmeno postavite pitanje ;tv, šta ima novo, , ko je zvonio na vratima, ko je telefonirao, ili ko je poslao mms poruke. Zatim, ugasi se, ili ostani upaljen dva sata zatim se ugasi. Mnoge stvari su predvidjene za televizore, koji ne samo što će nam pružiti konfor, već će mo sa veštačkom inteligencijom moći razgovarali kao sa nekim članom porodice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA