Apple je tužen za milijardu dolara za nešto za šta tvrdi da je nemoguće

Da li to Apple krije nešto od svojih mušterija?

  • 3

Apple se nalazi u popriličnom problemu jer je osamnaestogodišnji Osman Bah podneo tužbu u vrednosti od milijardu dolara protiv ove tehnološke kompanije.

Tinejdžer tvrdi da je nepravedno optužen od strane policije 29. novembra prošle godine zbog sistema za prepoznavanje lica koje Apple koristi u svojim prodavnicama.

Njujorška policija uhapsila je Baha zbog navoda da je kriv za krađu koja se desila u Appleovoj prodavnici u Bostonu, Delaveru, Nju Džersiju i Menhetnu.

U tužbi se tvrdi da je Apple pronašao ukradene podatke sa bahovim imenom i adresom, ali ne i njegovom slikom, i da je potom programirao softver za prepoznavanje lica da poveže lice lopova sa podacima u njegovim dokumentima.

A na osnovu ovog pogrešnog identiteta, Bah je uhapšen.

Foto: Tanjug/AP

Na svu sreću, policija je utvrdila da osoba koja je krala na snimcima uopšte ne podseća na njega.

Plus, Bah je imao alibi za vreme pljačke prodavnice u Bostonu.

Zato su sve optućbe protiv njega odbačene, sem onih u Nju Džersiju.

Ono što je interesantno jesu sledeće rečenice u optužnici protiv Applea: "Apleovo korišćenje softvera za prepoznavanje lica u svojim prodavnicama kako bi se pratila sumnjiva lica je nešto čega mnogi nisu svesni. Ovo podseća na dela Orvela".

I dok sve ovo zvuči kao ozblijna optužba na račun tehnološkog giganta, Apple tvrdi da u svojim prodavnicama ne koristi ovakav softver.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Mlj1228

    24. april 2019 | 13:05

    Mogu oni tvrditi svašta, ali pošto se taj telefon montira u Kini, niko više nema poverenja u Apple, jer su kinezi otkrili američku podvalu, da je taj aparat urađen kako bi špijunirali ceo svet, u korist CIE, ali i ostalih špijunske ustanova. Posedovao sam dva applova telefona, i mogu svakom otvoreno reći, da ako hoće znati šta radite sa, navodno vašim aparatom, oni će i znati. Kako??!... kad god sam nešto hteo objaviti o njihovim fašističkim odnosima i delima protiv Srbije i srpsko narodu, ili su zabranili slike ili video, ili su mi blokirali telefon na distanci, kako jedan, tako i drugi. Zato sam rekao "IPHONE"... nikada više!.

  • Maverick

    1. maj 2019 | 11:59

    Pa šta i ako špiuniraju,ne radim ništa protiv države ili zakona.Znam da često ljudi kažu da ne vole Amerikance tako da ne žele njihove proizvode ali politika je nešto drugo u odnosu na narod ili proizvode.Za mene je iphone najbolji smartfon,a što se tiče špiuniranja to radi svaka firma tako da ne treba misliti o tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA