≫ 

AFA i Telekom hakatonom obeležili Međunarodni dan devojčica u IKT-u, a najboljima uručeni Tesla telefoni

Devojčice završnih razreda tri osnovne škole iz Beograda, kao i devojčice završnih razreda programa za talente iz matematike u okviru Prve kragujevačke gimnazije imale su zadatak da kreiraju komunikacionu platformu kojom bi privukle vršnjakinje za bavljenje STEM profesijama

  • 0

AFA, Asocijacija za afirmaciju žena i kompanija Telekom Srbija su u subotu 20. aprila 2019 godine su organizovale Hack#Teen, događaj koji je okupio učesnice osnovnih škola u cilju obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT-u.

Devojčice su zajedno sa mentorkama iz kompanije Telekom Srbija zajedno radile na inovativnim rešenjima za motivisanje devojčica i devojaka za izbor STEM (eng. Science, Technology, Engineering, Maths) profesija u karijeri i dalji razvoj u polju nauke i tehnologije.

Devojčice završnih razreda tri osnovne škole iz Beograda (OŠ „Mića Stojković“, OŠ „Rade Drainac“ i OŠ „Svetozar Marković“), kao i devojčice završnih razreda programa za talente iz matematike u okviru Prve kragujevačke gimnazije imale su zadatak da kreiraju komunikacionu platformu kojom bi privukle vršnjakinje za bavljenje STEM profesijama.

Prvo mesto je zauzeo tim sa idejom „Escape room – pobedi Pitagoru“

Foto: Promo

Na takmičenju su pobedile devojčice iz svetlo plavog tima, koje su osmislile „Escape room – Pobedi Pitagoru“ iz koga se izlazi samo pomoću rešavanja zadataka iz fizike, hemije, matematike i inženjerstva. Pored vrednih nagrada koje su obezbedile kompanija Comtrade i njihov brend Tesla, one će imati priliku da na ovogodišnjoj AFA Nedelji inovacija koja se održava od 20-24. maja, predstave svoj projekat u okviru Teenage stejdža.

Ivana Daljević, iz AFA asocijacije je poručila da su danas više nego ikada potrebna inovativna rešenja za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji. Ona je naglasila da je od izuzetne važnosti prilagođavanje digitalnom dobu kako ne bi došlo digitalne diskriminacije, s obzirom na to da će, prema prognozama sa prošlogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma, 50% poslova koje danas obavljaju žene u narednih pet godina preuzeti veštačka inteligencija.

Ova inicijativa je deo šire platforme "Više žena u nauci i tehnologiji", u okviru koje AFA okuplja i motiviše devojčice da se opredele za zanimanja u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i da zajedno sa njima doprinese naprednijem društvu zasnovanom na jednakosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA