≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Dve decenije bežičnog uživanja

Verujem da malo koji čitalac ovih redova može da zamisli život bez bežične veze sa internetom

  • 0
Wifi ruter Foto: Shutterstock

Popularni "vaj-faj" (eng. Wi-Fi), ili jednostavno vajerles (eng. wireless, u značenju „bežično“), sveprisutan je u našim domovima, poslovnim okruženjima i na većini javnih mesta.

Jedan prijatelj koji je ovoga leta putovao Evropom sa porodicom, žalio mi se kako je njegovu decu tinejdžere više interesovao kvalitet Wi-Fi signala, nego bilo šta od građevina, spomenika i prirodnih lepota koje su videli i doživeli.

E sad, upravo ovih dana Wi-Fi standard slavi punih dvadeset godina od svog nastanka, što je lepa prilika da se osvrnemo na početke i uspeh koji je postigao.

Kao i u mnogim drugim tehnološkim oblastima, u startu nije postojao jedinstveni standard za bežično umrežavanje u lokalne računarske mreže. Nekoliko grupa velikih i malih kompanija pokušavalo je da ovlada tržištem i da se uspostavi kao lider čiji će uređaji biti u najširoj upotrebi.

Veselin Jevrosimovic Tech, Kolumna Foto: Promo

Pored toga, dobar deo stručnjaka smatrao je da treba razdvojiti sisteme za poslovnu i kućnu primenu. Standard prema kome je nastao Wi-Fi, sa oznakom IEEE 802.11, u početku nije bio toliko popularan, ali je iza njega stalo sedamnaest kompanija, od kojih su neke u tom momentu bile vodeći igrači u svetu računara i telekomunikacija.

Time je postignuto da sva oprema koju konstruišu oni ili bilo koji drugi proizvođač, međusobno funkcioniše nesmetano i jednako kvalitetno. Prvi problem je bila relativno spora razmena podataka koja nije mogla da se meri sa tadašnjim žičanim računarskim mrežama. Srećom, već u prvih nekoliko godina standard je unapređen, tako da je brzina Wi-Fi mreža mogla da prati nove zahteve korisnika.

Odlučeno je i da naziv mora biti promenjen tako da bude prihvatljiv za širu publiku, pa je izabrana kovanica „Wi-Fi“ (eng. wireless-fidelity) kao aluzija na Hi-Fi u audio svetu. Ostalo je istorija.

Krajnji cilj ka kome idemo je dostupnost bežičnih mreža na bilo kojoj tački planete. Naravno, značajnu ulogu igraju i mobilne bežične mreže, ali sam siguran da njihov razvoj ne bi tekao toliko brzo da korisnici nisu na vreme osetili prednosti koje je doneo Wi-Fi.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA