≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Problem koncentracije

Da li tehnologija povećava, ili smanjuje našu koncentraciju?

  • 0

Živimo u eri telekomunikacija, u kojoj uglavnom nismo svesni količine načina, sistema i kanala kojima možemo da kontaktiramo bilo koju osobu na planeti.

I, naravno, kojima drugi mogu da dopru do nas.

Čini mi se da, usled brzine promena, kod šire publike ne postoji jasna svest o uticaju svih tih poziva i poruka na naš svakodnevni život. Uostalom, prošlo je tek nešto više od vek i po od kako je telegraf ušao u masovnu upotrebu. Telefon smo dobili nekoliko decenija kasnije, a elektronsku poštu tek krajem dvadesetog veka.

Danas svako od nas koristi najmanje pet ili šest sistema za komunikaciju, uključujući telefoniju, SMS poruke, e-mail i servise za instant i video poruke. E sad, svaki put kada dobijemo poruku, po pravilu prekidamo započetu aktivnost i na momenat se fokusiramo na komunikaciju.

Veselin Jevrosimovic Tech, Kolumna

Foto: Promo

Problem je u tome što, bez obzira na to što za čitanje e-mail ili instant poruke nije potrebno više od nekoliko sekundi, po pravilu za vraćanje pune koncentracije na prekinutu aktivnost treba najmanje dvadeset minuta. Time se značajno smanjuju naša produktivnost, efikasnost i uživanje u onome čime se bavimo, bez obzira da li smo na radnom mestu ili uživamo u čitanju knjige.

Posebna priča je količina stresa koju takvi prekidi izazivaju u našem organizmu. Naravno da nisu sve poruke koje dobijamo jednako važne, ali je znatiželja sastavni deo čovekove prirode i ponekad ju je teško pobediti. Video sam primere kada ljudi prekidaju ono što trenutno rade i zbog poruka na društvenim mrežama, sve u želji da ne propuste nešto što je možda važno,  a što se uvek pokaže kao trivijalno.

iPhone, Apple, Kompjuter, Mac, Tehnologija

Foto: PIxabay.com

Nedavno mi se jedan prijatelj žalio na svoj pametni ručni časovnik. Svidele su mu se gotovo sve funkcionalnosti, pogotovo što zbog zdravstvenih problema mora da nadgleda fizičku aktivnost i što redovno može da meri broj otkucaja srca. Međutim, problem su mu napravile notifikacije o porukama koje ga konstantno prekidaju, čak i kada telefon skloni iz vidokruga.

Podučio sam ga kako da podesi časovnik tako da dobija samo bitna obaveštenja.

To je ujedno i pouka da je veoma važno da naučimo kako se pravilno upotrebljavaju uređaji i da se permanentno edukujemo u korišćenju savremene tehnologije.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA