≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Sport 2.0

Već smo uveliko zagazili u eru sveprisutnih povezanih računara

  • 0
Teniserke

Foto: Shutterstock

Ideja je da se kompjuteri različitih oblika i veličina ugrađuju u predmete i uređaje iz naše svakodnevice tako da najčešće nismo svesni njihovog prisustva.

Funkcionalnosti koje poseduju, kao i informacije koje mogu da prikupe, obrade i pruže, treba da značajno olakšaju život ljudi. Posebno zanimljivu grupu ovakvih rešenja čini takozvana nosiva tehnologija (eng. wearable technology) koja se ugrađuje u odevne predmete i sličnu opremu.

Imam osećaj da će ova vrsta senzora, minijaturnih računara i drugih pomagala konkretnu primenu najpre i najmasovnije pronaći u sportu. Pri tome ne mislim na narukvice za praćenje fizičkih aktivnosti i merenje pulsa.

One su već našle svoju publiku i samo će još više napredovati.

Veselin Jevrosimovic Tech, Kolumna

Foto: Promo

Govorim o primeni nosive tehnologije u profesionalnom sportu i pripremi sportista za postizanje boljih rezultata. Nedavno sam pročitao vest da će na završnom teniskom turniru za mlade tenisere (Next Gen ATP Finals) biti dozvoljena upotreba senzora koji će u realnom vremenu pratiti kretanje igrača, opterećenje njihovog organizma, pokrete pri zamahu i snagu koju ulažu u udarce. Prikupljeni podaci biće od velike pomoći igračima, njihovim trenerima i timovima, ali i medicinskom osoblju turnira.

Ukoliko bi korišćenje ove tehnologije postalo opšteprihvaćeni standard - ne samo u tenisu već i u ostalim sportovima - verujem da bi bile sprečene brojne povrede i prekidi u karijerama sportista. Čak i ako ne bude dozvoljena upotreba sličnih pomagala na takmičenjima, treniranje će doživeti pravu malu revoluciju jer će podaci koje će analizirati softveri veštačke inteligencije pomoći da se talenat i napori sportista maksimalno iskoriste. Mogućnost personalizacije opreme na osnovu specifičnosti osobe koja je koristi, posebna je tema.

Pravilo je da većina inovacija koje se koriste u svetu profesionalaca u istom ili prilagođenom obliku pre ili kasnije dopre do šire publike, amatera i entuzijasta. Verujem da će tako biti i sa nosivom tehnologijom u oblasti sporta.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA