≫ 

Kazna iz budućnosti: Kriminalci će za samo 8 sati odslužiti 1.000 godina iza rešetaka

Ako bi ljudski mozak bio „preoblikvan“ tako da osuđenik ima utisak da vreme prolazi znatno sporije, moglo bi da dođe do radikalnih promena u načinu kažnjavanja

  • 2

Naučnici veruju da će tehnologija moći da omogući kriminalcima da u budućnosti odsluže i kazne duže od ljudskog veka. Pre nekoliko stotina godina smrtna kazna je u velikom broju zemalja bila najdrastičniji način da zločinci plate za svoja nedela, a u budućnosti bi oni koji krše zakon mogli da iskuse i strašniju kaznu od te.

Smrtna kazna i dalje je dozvoljena u nekim zemljama, ali se može izreći samo za najnečovečnije zločine. Bez obzira na počinjeno nedelo, mnogi se ne slažu sa smrtnom kaznom, bilo zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, bilo zbog toga što je to „brza kazna“.

Prema tvrdnjama nekim naučnicima, u budućnosti bi mogla da postoji i kazna koja je gora od smrtne kazne, piše The Richest.

zatvor, žica, zatvorenik Pixabay.com

Oni koji su gledali seriju „Crno ogledalo“(Black Mirror) sećaju se epizode u kojoj se uz pomoć tehnologije ljudi obmanjuju da je prošlo više vremena nego što oni misle.

Tako neko, na primer, može imati utisak da je prošlo mesec dana, iako je u realnosti prošao samo jedan sat. U toj epizodi se tehnologija koristi kao sredstvo neobične i okrutne kazne, u okviru koje je osuđenik prisiljen da živi u iskrivljenoj realnosti godinu dana dok je u stvarnosti prošlo svega nekoliko minuta.

Sada se ispostavlja da je ovakav metod kažnjavanja bliži realnosti nego što smo mislili. Filozof Rebeka Rouč, koja proučava kako se futuristička tehnologija može iskoristiti kao sredstvo za kažnjavanje, izjavila je za sajt Aeon.co da bi se osuđenicima u budućnosti mogli davati lekovi koji bi „iskrivili“ njihovu percepciju tako da se osećaju kao da vreme protiče mnogo sporije nego u realnosti.

Pilula mozak Foto: Pixabay

- Danas možemo da zamislimo da će biti kreirana pilula ili tečnost koja će nekome moći da stvori utisak da služi kaznu dugu 1.000 godina. Ako bi ubrzanje bilo milion puta, 1.000 godina razmišljanja moglo bi da se postigne za osam i po sati - kaže ona.

Onaj ko bi bio osuđen na takvu kaznu proživeo bi u svom umu 1.000 godina, da bi se potom vratio u realnost istog dana. To bi sigurno ostavilo velike posledice na njega, pa osoba koja bi se vratila u realnost sigurno bi bila znatno drugačija od one koja je pre osam sati otputovala na put dug 1.000 godina.

Ipak, ovakav način kažnjavanja i dalje je samo na nivou ideje i potrebno je još mnogo proučavanja u tom pravcu kako bi moglo da se kaže da smo na putu ka radikalizaciji načina kažnjavanja.

(Telegraf.rs/V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA