≫ 

"Svet sutrašnjice": Kako su futuristi 1989. zamišljali život u 2020. godini?

Pored predviđanja o tehnologiji koju ćemo primenjivati u domovima, još tada se pretpostavljalo da će se 2020. godine ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva

  • 3

Veoma zanimljiv arhivski snimak BBC-ijeve emisije iz 1989. otkriva kako su ljudi pre trideset godina zamišljali tehnologiju u domovima 2020. Reč je o emisiji Svet sutrašnjice (Tomorrow’s World), emitovanoj od 1965. do 2003, koju je vodila Kristin Meknolti, prognozerka tehnologije, autorka dve knjige o budućim tehnološkim dostignućima.

U isečku iz njene emisije predviđa šta će sve imati domaćinstva našeg doba. Iako su neke od ideja, poput iščezavajućih zidova i prozora, još neostvarene, Meknolti i njene kolege su uspeli puno toga da pogode. Na primer, da ćemo puštati muziku u svojim domovima glasovnom naredbom iz svojevrsne zvučne biblioteke. Spravice kao što su Amazon Alexa i Google Home pružaju tu mogućnost.

Druga pretpostavka koja se obistinila jeste da će nam se svetla u domovima automatski paliti i gasiti u zavisnosti od toga u kojoj smo prostoriji. Lanac prodavnica nameštaja IKEA je 2019. lansirao kolekciju različitih uređaja koji mogu da se kontrolišu pomoću iPhone-a ili glasom, uključujući Wi-Fi sijalice i roletne koje su podešene da se otvaraju čim ustanete.

Ono što nismo uspeli da osmislimo do sada jesu digitalni zidovi, koji bi mogli da iščeznu, kao i prozori čija bi okna postala tanja ili deblja u zavisnosti od toga da li nam je potrebna privatnost ili želimo da Sunce grane u naš dom. Futuristi iz emisije su, čak, pretpostavili da će zidovi imati sposobnost da emituju filmove i da u kući neće biti utičnica, već da ćemo svoje uređaje puniti prislanjenjm na zid.

Prema rečima voditeljke Kristin Meknolti, glasovnom naredbom bismo mogli da pretvorimo prozor u zid i obratno, da ga dekorišemo kako mi to želimo, ili da od zida obrazujemo ekran TV-a ili računara, piše Euronews Living.

Pored svojih predviđanja o tehnologiji koju ćemo primenjivati u domovima, Meknolti je još tada uvidela da će se do 2020. godine ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva u korist obnovljive energije, koja je 2018. imala udeo od 18 odsto u celokupnoj konzumaciji energije u Evropskoj Uniji.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. februar 2020 | 21:01

    Ono što niko nije predvideo 1989. a nastalo je samo nekoliko godina kasnije je masovna upotreba mobilnih telefona i interneta, kao i njihova povezanost. U odnosu na 1989. to je najvažniji tehnološki napredak. Tako i danas mi možemo zamišljati 2050. na razne načine, ali već za 5 godina se može dogoditi revolucija u polju energetike recimo i onda to potpuno promeni svet kakav poznajemo na način koji ne možemo nikako da zamislimo.

  • Tetovirana stvarnost

    10. februar 2020 | 21:17

    Na žalost tehnologija je zloupotrebljena odavno eno čujem u švedskoj neke kompanije su svojim zaposlenima već ugradili čip u ruku! Da da dobro ste pročitali čip u sred ruke da bi ih kontrolisali šta kupuju i koliko i gde troše i koliko troše, tako ih drže na lancu!!! Niko neće u svemir i nigde kako su to futurolozi zamišljali u tim vremenima, negi će svima biti nametnuto i naređeno da ubace neki čip što ne znaju i za šta sve služi pa da ih i ubiju na kraju ko u filmu nekom! Eto boljeg života u inostranstvu eto i čip dolazi i kontrola uma i populacije, eto njima katoličke vere nigde veze sa Bogom i pravom verom zato i udaraju na srbe i na PRAVOSLAVLJE jer jedino srbi i pravoslavlje može držati balans na planeti da tehnologija ne pojede ljude na kraju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA