"Korpa" za Google i IBM: Tramp ulaže 4,8 triliona dolara u veštačku inteligenciju i nova oružja

Trampova administracija je predložila ogroman budžet namenjen Ministarstvu odbrane i Nacionalnoj naučnoj fondaciji, što je jasan da znak SAD žele da preuzmu vođstvo trci za naprednijim naoružanjem

  • 4
Avion Budućnosti Ilustracija / Printscreen: YouTube/Destiny

Sjedinjene Američke Države planiraju da ulože veliku svotu novca u veštačku inteligenciju (AI) i kvantne računare, što pokazuje nameru Pentagona da ne želi više da zaostaje u razvoju modernog naoružanja.

Administracija predsednika Donalda Trampa predložila je prošle godine budžet od 4,8 triliona dolara namenjen za Ministarstvo odbrane i Nacionalnu naučnu fondaciju, što je jasan znak da Amerika želi da preuzme vođstvo u trci za naprednim oružjem, piše RT.

Iz straha da su Kinezi počeli da prestižu SAD kada je reč o naprednoj vojnoj tehnologiji i primeni veštačke inteligencije u te svrhe, mnogi stručnjaci su apelovali na Trampa da mora više novca da uloži u ovu oblast.

Prema rečima stručnjaka, američka vlada shvatila je da bitka za razvojem veštačke inteligencije zapravo "borba za ljudski talenat". Većina američkih stručnjaka koji se bave AI-jem, do sada su radili za gigante kao što su Google, Amazon, Microsoft i IBM, čije usluge je američka vojska koristila u razvoju tehnologije.

Problem etike

Stručnjaci upozoravaju da problem pohodu Pentagona mogu da predstavljaju moral i etika.

Demis Hasabis u Google-u i Ilon Mask, angažovan na razvoju SpasceX raketnog programa, nalaze se među 2.400 potpisnika "zakletve", kojom su dali reč da neće učestvovati u bilo kakvim projektima koji uključuju pravljenje vojnih i oružanih sistema.

(M.Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible89

    13. februar 2020 | 14:57

    Kad Amerikanci napišu billion, to je na srpskom milijarda, kada Amerikanci napišu trillion, to je na srpskom bilion...

  • Boki

    13. februar 2020 | 14:37

    Bolje da ste te pare dali siromašnima... Spucaćete ih na nešto beskoristno.

  • Đani

    13. februar 2020 | 14:33

    Zbog ovakvih stvari vode ratove po svetu i kradu naftu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA