≫ 

Veštačka inteligencija stvorila antibiotik budućnosti koji ubija izazivače najozbiljnijih bolesti

Kompjuterski model koji je korišćen u projektu dizajniran je tako da može da skenira više od 100 miliona hemijskih komponenti

  • 1
Escherichia E coli,  Ešerihija koli bakterija bakterije Foto: Pixabay

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lekova, i lečenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model mašinskog učenja bi to mogao da promeni, budući da je već identifikovao snažan lek koji uništava mnoge od bakterija koje su otporne na obične antibiotike.

Novi lek je identifikovala grupa eksperata Masačusetskog tehnološkog institute (MIT), a tokom laboratorijskih testiranja se pokazalo da antibiotik ubija mnoge od bakterija koje izazivaju neke od najozbiljnijih bolesti na svetu, uključujući i neke od lanaca koji su otporni na sve poznate antibiotike.

Antibiotik, Antibiotici, Pilule, Pilula, Lekovi, Prehlada,  Grip Foto-ilustracija: Profimedia

Kompjuterski model koji je korišćen u projektu dizajniran je tako da može da skenira više od 100 miliona hemijskih komponenti, i to za samo nekoliko dana, te sa spiska izabere antibiotik koji se razlikuje od postojećih, zahvaljujući čemu može da uništava i one bakterije koje su u međuvremenu postale otporne.

Eksperti tvrde da se radi o veoma moćnom antibiotiku, a tokom istraživanja je otkriveno još nekoliko kandidata koji obećavaju i koji će uskoro biti testiran.

Mašinsko učenje zaslužno za ovaj uspeh korak je u budućnost, te brža istraživanja, budući da je ovakav način analiziranja različitih hemijskih sastojaka daleko efikasniji od tradicionalnih istraživanja, pa kraće traje i manje košta.

(Telegraf.rs/PC Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    25. februar 2020 | 00:10

    Hoće li iko napraviti preparat protiv smrti tako ako nam je do smrti da se možemo samo ubiti a inače da nikada prirodno ne umremo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA