Novo Trampovo oružje: Američki biometrijski laser prepoznaje teroriste na 200 metara razdaljine

Cilj im je da, kada uređaj bude potpuno upotrebljiv, može da koristi jedinstveni ritam svakog srca kako bi određenu osobu mogao da prepozna u gomili

  • 3

Najnoviji američki vojni laser – Džetson (koji je ime dobio po poznatom futurističkom crtanom filmu "The Jetsons), u stanju je da prepozna osobu na udaljenosti do čak 650 fita, odnosno 198 metara, očitavanjem vibracija njenog srca.

Nova tehnologija, koju je razvio Pentagon, u bliskoj budućnosti bi mogla da počne da se koristi za prepoznavanje terorista za kojima se traga, pre snajperskog ili napada dronom.

Cilj razvoja ovog uređaja je da on uskoro postane deo arsenala specijalnih američkih specijalnih jednica. Prototip uređaja "dobacuje" razdaljinu od 198 metara, ali stručnjaci veruju da će buduće verzije imati veći domet, piše MIT Technology Review.

Stjuart Remali, iz Kancelarije za tehničku podršku pentagonovog Odeljenja za borbu protiv terorizma, kaže da "ne bi išao toliko daleko da kaže da će ova tehnologija moći nekoga da prepozna iz svemira" ali je uveren da će finalna verzija uređaja imati domet veći od 200 metara.

Američka vojska razvija sistem Džetson već nekoliko godina. Cilj im je da, kada uređaj bude potpuno upotrebljiv, može da koristi jedinstveni ritam svakog srca kako bi određenu osobu mogao da prepozna u gomili, prenosi The Sun.

Džetson prvo infracrvenim laserom prepoznaje vibracije srca. Potom ih povezuje sa određenom osobom na sličan način kao što to rade svi ostali sistemi za biometrijsku identifikaciju (npr. čitača otiska prstiju).

A kada otkucaj srca otkrije prisustvo "cilja", operativci mogu da otvore vatru bez straha da bi mogli da pogode pogrešnu osobu, tvrde iz Pentagona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • febo

    24. februar 2020 | 13:26

    Koje teroriste?prave,ili one za koji ameri kazu

  • Predator

    24. februar 2020 | 13:33

    Pogode ga laserim i razboli se ko zna od čega, amerikanci su to lukavi samo crna strela rešava problem sa tim laserima crna strela zastavina 12.9 sa 2 kilometara bez problema.

  • Zh

    24. februar 2020 | 16:29

    Onda ce ovaj laser poceti da puca u njih same.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA