≫ 

Ovi "neindentifikovani leteći roboti" će u bliskoj budućnosti spašavati živote

Autonomna "flota" od 16 M-Blocks robota je u stanju da izvodi razne zadatke, kao što su slaganje, postavljanje u liniju, gradnja različitih struktura, praćenje strelica i svetla prema zadatim uzorcima

  • 0
Kockice Roboti Printscreen: YouTube/MITCSAIL

Laboratorija za računare i veštačku inteligenciju Masačusetskog tehnološkog instituta, posle šest godina od nastanka prvog M-Blocks robota, napravila je njegovu znatno pametniju i spretniju verziju 2.0.

Ti čudini roboti sada mogu međusobno da komuniciraju i da koriste sistem sličan barkodu za međusobno prepoznavanje. Autonomna "flota" od 16 M-Blocks robota je u stanju da izvodi razne zadatke, kao što su slaganje, postavljanje u liniju, gradnja različitih struktura, praćenje strelica i svetla prema zadatim uzorcima.

U unutrašnjosti strukture svake modularne robotske kockice nalazi se zamajac koji se okreće brzinom od 20.000 obrtaja u minutu, koristeći ugaoni moment sile kada se zamajac zakoči. Na na svakoj stranici su stalni magneti koji omogućavaju robotima da se "spajaju" jedan sa drugim, prevrću, skaču, penju i spuštaju vertikalno. A mogu da rade i još raznih zanimljivih stvari...

Naučnici poručuju da će u budućnosti za velike verzije ovakvih robota moći da nađu brojne korisne primene, kao što je izrada privremenih stepenica za penjanje na krov, ili za spuštanje u podrum prilikom spasilačkih operacija nakon nesreća i prirodnih katastrofa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA