≫ 

Kiborg di-džej rođen bez dela ruke, povezuje sebe direktno na mašine i svoju muziku stvara mislima

Kaže da mu je teško da opiše način na koji funkcioniše njegovo "sviranje" sintesajzera, ali ističe da sam ima osećaj kao da svira mislima...

  • 0
Kiborg Di Dzej Printscreen: YouTube/Bertolt Meyer

Bertolt Mejer je nemački profesor psihologije i di-džej, rođen bez polovine leve ruke. Od ranog detinjstva koristi različite protetske ruke, različitih mogućnosti. Od 2009. godine koristi bioničku i-Limb ruku škotske kompanije Touch Bionics, koja mu omogućava izvođenje velikog broja pokreta i zahvata, kao da ima pravu zdravu ruku.

Međutim, za bavljenje elektronskom muzikom, čak ni ta sofisticirana ruka mu nije bila dovoljno dobra, pošto njome ne može brzo manipuliše sitnim tasterima i prekidačima. Zato je došao na ideju da direktno spoji deo ruke na sintesajzer i da izvodi muziku na sličan način kao što pokreće svoju bioničku ruku - pomoću elektronskih impulsa.

U tome mu je pomogla firma KOMA Elektronik iz Berlina, koja je prema njegovoj narudžbini napravila štampanu pločicu koja mu služi za povezivanje svoje "ruke" sa sintesajzerom.

Mejer kaže da mu je teško i da opiše način na koji funkcioniše njegovo "sviranje" sintesajzera, ali ističe da sam ima osećaj kao da svira mislima, iako tehnički gledano i nije baš tako.

Trenutni prototip ovog sistema, koji je nazvao SynLimb, ne omogućava mu izvođenje elektronske muzike na kompleksan način. Na uređaj za sada mogu da se spoje samo dva ulazna kanala (input), pa je tako u stanju da električnim impulsima mišića gornjeg dela ruke upravlja semplom i menja visinu tona (pitch), prenosu ViDi.

Mejer veruje da će daljim razvojem SynLimba biti u mogućnosti da izvodi znatno složeniju muziku, a zahvaljujući ovom projektu, dobio je i odgovarajući nadimak - Cyborg DJ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA