Najveća ljudska fantazija: Da li smo u 21. veku korak bliži nevidljivosti?

Zamislite odelo koje postaje providno svaki put onaj koji ga nosi nešto slaže...

  • 3
Nevidljivost, magla Foto: pixabay.com

Da li je nevidljivost i dalje naučna fantastika? Da li će ikada biti moguće učiniti sebe nevidljivim? Takva sposobnost otvorila bi čitav jedan novi svet mogućnosti…

U novom horor filmu "Nevidljivi čovek" (The Invinsible Man) žena veruje da je progoni njen nasilni bivši partner koji je, navodno, sebi oduzeo život nedugo nakon što je okončala vezu sa njim. Ona ima nameru da nasledi veliki deo njegovog bogatstva i imovine, ali samo ako uspe da ostane pri zdravoj pameti - što je teško dokazati kad verujete da vas progoni duh.

Priča se zasniva na istoimenom romanu iz 1897. godine, u kojem čovek postaje nevidljiv tako što u sebe ubrizga serum. Nevidljivost je tada bila naučna fantastika, ali da li se 100 godina kasnije nešto promenilo?

Naučnici su utvrdili da postoji osnovno fizičko ograničenje koje sputava ideju o nevidljivosti i koje ne možemo zaobići. Iako postoje uređaji za skrivanje koji savijaju svetlosti oko materijala, što je predmet veći - to je i teže u potpunosti ga sakriti.

Istraživači sa njujorškog Siti univerziteta uspeli su da vrh jednog od svojih instrumenata učine potpuno nevidljivim - ali ne veruju da će ikada biti moguće potpuno prekriti ljudsko biće. Vreme će pokazati da li su u pravu.

U međuvremenu, naučnici su razvili izvanredne metode skrivanja zvukova, predmeta i pokreta - ali ne i za "golo oko", piše Mirror.

Inženjeri u Španiji i Slovačkoj razvili su cilindrični kontejner koji sakriva metal od detektora, dok je britanska odbrambena kompanija napravila kamuflažni sistem koji maskira infracrveni potpis vozila, čineći ga nevidljivim za detektore toplote.

Jedan holandski dizajner je takođe radio na pravljenju odela koje bi postalo providno svaki put kad bi nosilac odela nešto slagao - i na taj način bi stvaralo snažan podsticaj da govori samo istinu. Bila bi to "idealna unifroma" za naše političare.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NF

    5. april 2020 | 11:13

    Koja nevidljivost bre pa nemogu da nadju vakcinu za virus, a hoce da budu nevidljivi 🤣🤣🤣

  • Džontra

    5. april 2020 | 22:04

    Prvo da naučimo pravilno ruke prati pa onda dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA