Treba vam baterija tokom izolacije, a nemate je u kući? Potreban vam je samo običan krompir!

Ovaj eksperiment vam može pomoći u nužnim situacijama, a eksperiment sa baterijom od krompira predstavlja i odličan način da deca i odrasli nauče nešto više o nauci

  • 6
Baterija od krompira Foto: Printskrin/youtube/ Creative 80

Ukoliko vam je hitno potrebna baterija, a nemate je u svojoj blizini, vrlo lako običan krompir možete pretvoriti u bateriju. Ovaj "projekat" može biti veoma zanimljiv za decu stariju od pet godina, mada će mlađoj deci biti potreban nadzor starijih.

Instrukcije

Pravljenje baterije od krompira može biti zanimljiva aktivnost kojom deci možete objasniti proces prenošenja energije, od hemijske do električne. A da biste sve obavili, biće vam potrebno 15 do 20 minuta.

Potreban materijal:

  • Dva krompira,
  • Nož,
  • Dve bakarne žice,
  • Dva novčića,
  • Dva galvanizovana eksera,
  • Multimetar (obično sa jednom sondom sa crnom žicom i drugom sondom sa crvenom žicom).

Smernice

1. Napravite rupu veličine novčića unutar sirovog krompira,

2. Ogulite jedan kraj izolacije sa bakarne žice,

3. Vežite bakarnu žicu oko novčića, vodeći računa o tome da svi krajevi dodiruju bakar. Trebalo bi da obmotate žicu nekoliko puta oko novčića,

4. Novčić i žicu zajedno stavite u rupu u krompiru,

5. Probušite krompir galvanizovanim ekserom sa suprotne strane od one na kojoj je novčić,

6. Uradite istu stvar sa drugim krompirom, novčićem, bakarnom žicom i galvanizovanim ekserom,

7. Stavite krompire jedan do drugog,

8. Obmotajte bakarnu žicu sa jednog krompira oko galvanizovanog eksera drugog krompira.

Da li baterija radi?

Sada kada ste napravili bateriju od krompira, postoji nekoliko stvari koje biste mogli da uradite da biste proverili da li vaša baterija može da se koristi.

Uzmite multimetar: On meri voltažu, tako da ga možete iskoristiti tako što ćete njegovim sondama dodirnuti esker ili novčić.

Iskoristite krompir da uključite nešto: Možete iskoristiti LED svetla, sijalicu, jednostavni sat ili bilo šta malo što zahteva bateriju. Imajte na umu to da baterija od krompira nije dovoljno jaka da napaja nešto veliko. To je najlakše uraditi ako koristite "aligatorske štipaljke" da vam pomognu da povežete bateriju sa kontaktima za napajanje malog uređaja.

Varijacije

Postoji nekoliko varijacija koje možete isprobati ovim eksperimentom. Naravno, manjoj deci se preporučuje pomoć odraslih.

  • Dodajte još krompira (sa novčićima i galvaniziranim ekserima u njima) da biste povećali voltažu povezujući krompire jedne sa drugima bakarnim žicama.
  • Pokušajte prvo da prokuvate krompir da biste videli da li to povećava voltažu.
  • Pokušajte eksperiment sa limunom ili pomorandžom...
Krompir Foto: Pixabay

Zašto ovo radi?

Razlog zbog kog ova baterija radi je hemijska reakcija koja pretvara hemijsku energiju u električnu. Treba napomenuti i da krompiri stvaraju rastvor elektrolita. To znači da pružaju elektronima mesto na kom se mogu kretati od bakra do cinka (i ponovo nazad do bakra) kako bi kompletirali kolo. Sam krompir deluje kao amortizer između bakra i cinka tokom prenosa elektrona.

Učenje o električnoj energiji

Eksperiment sa baterijom od krompira predstavlja odličan način da deca (i odrasli) nauče više o nauci. Kada završite ovaj eksperiment, znaćete više o tome kako funkcionišu električna kola i struja.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA