≫ 

Pomoć odozgo: "Dragan" ima dron koji sa 60 metara visine precizno meri simptome korone

Ne zna se, međutim, da li će zemlje pogođene epidemijom biti u mogućnosti da primene ovu tehnologiju pre okončanja pandemije

  • 0

Foto: Draganfly Promo

Inženjeri kanadske kompanije Draganfly (nije slovna greška) konstruisali su dron opremljen aparaturom kojom je moguće utvrditi da li je osoba koja se našla ispred njenog objektiva obolela od korona virusa.

Dron je u stanju, sa 60 metara razdaljine, precizno izmeri telesnu temperaturu, puls i ritam disanja. Takođe je u mogućnosti da, na osnovu karakterističnih pokreta, među više ljudi prepozna pojedince koji kašlju ili kiju.

U okviru inicijative Vital Intelligence Project, koju sprovodi Ministarstvo odbrane Australije u saradnji sa Univerzitetom Južne Australije, toj kompaniji odobren je budžet od 1,5 miliona dolara da bi nekoliko primeraka svoje, još uvek neimenovane letelice, uputili u područja te zemlje koja su najugroženija epidemijom.

Još nije poznato kada će se ova leteća dijagnostika zavrteti iznad glava stanovnika Australije, prenosi Svet kompjutera, i dodaje da se ne zna ni da li će druge zemlje biti u mogućnosti da primene ovu tehnologiju pre okončanja globalne pandemije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA