≫ 

Rusija opremila vojsku novim "kalašnjikovom" za 21. vek

Najnovija puška u "Kalašnjikov" familiji u osnovnoj verziji je projektovana za municiji kalibra 5.45×39mm

  • 0
AK-12 AK-15 Printscreen: YouTube/ЦЕМЕНТ

Najpoznatiji ruski proizvođač oružja "Kalašnjikov" pre planiranog roka je završio isporuku novih automatskih pušaka AK-12 za 2020. godinu Ministarstvu odbrane Rusije.

Novi automat ima povećanu ergonomiju u odnosu na prethodnike AK-74M i AKM. Modernizacija je omogućila povećanje preciznosti paljbe, pouzdanost karabina i održivost cevi, u čijoj proizvodnji je počela da se koristi nova tehnologija.

Najnovija puška u "Kalašnjikov" familiji u osnovnoj verziji je projektovana za municiji kalibra 5.45×39mm, a u ponudi će se naći i u klasičnom "Kalašnjikov" kalibru 7.62×39mm, pod oznakom AK-15. Obe puške će biti izrađivane i u karabinskoj verziji sa kraćom cevi.

AK-12 je deo modernog kompleta opreme "Ratnik", kojim Rusija oprema svoje vojnike. Koncern "Kalašnjikov" je u aprilu 2019. godine saopštio plan da do 2021. godine ruskoj vojsci isporuči 112,5 hiljada novih automata.

Proizvodnja nove puške u Iževsku već je počela da ispunjava narudžbinu za 2021. godinu, izjavio je generalni direktor "Kalašnjikov" grupe Dmitrij Tarasov, preneo je Sputnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA