≫ 

Da li će se nadgledanje mera za borbu protiv korone pretvoriti u sveopšte praćanje ljudi?

Danas postavljen sistem video nadzora, koji treba da prati socijalno distanciranje, sutra će možda služiti za identifikaciju ljudi...

  • 5
Kamera za nadzor, Socijalna distanca Printscreen: YouTube/Landing AI

Sve je veći broj kompanija, najviše trgovinskih, koje u cilju izbegavanja širenja korona virusa, svoje nadzorne kamere opremaju softverima sa veštačkom inteligencijom osposobljenim za praćenje poštovanja epidemioloških preporuka, kao što su socijalno distanciranje i nošenje maski.

Nekoliko kompanija već je saopštilo da će takvi softveri biti presudni za njihovo poslovanje, odnosno za to da im prodavnice ostanu otvorene, budući da je zabrinutost zbog korona virusa i dalje prisutna širom sveta.

Ovi softveri će poslodavcima, osim nadzora u sprovođenju epidemioloških mera, omogućiti da pokažu ne samo radnicima i kupcima, već i regulatornim organima i osiguravajućim kućama da se pridržavaju pravila, prenosi Rojters.

- Poslednje što želimo je da nam vlasti zatvore  sve naše projekte zbog toga što nismo poštovali epidemiološke mere - kaže potpredsednica čikaške firme "Pepper Construction" Džen Suert. Ta kompanija nedavno je uvela SmartVid.io softver da bi mogla da prati koliko radnici na jednom njihovom projektu u Ilinojsu poštuju propisane mere.

I kompanija "Samarth Diamond", jedan od vodećih proizvođača dijamanata na svetu, planira primenu veštačke inteligenciju kompanije "Glimpse Analytics" čim se otvori njihova fabrika za poliranje u indijskom gradu Gudžaratu, dok će dva trgovačka centra u Mičigenu za dve nedelje početi da prate socijalno distanciranje uz pomoć softvera kompanije "RE Insight". Svi očekuju da će ova tehnologija funkcionisati, budući das u već koristili slične alate za profilisanje kupaca koji ulaze u njihove radnje, prenosi VentureBeat.

Ipak, pojedini tehnološki konsultanti savetuju trgovcima i izdavaocima poslovnog prostora da se ne zaleću, da ne uvode novu tehnologiju u ovom "haotičnom" trenutku i da ne ulažu novac u opremu koja će im možda biti potrebna samo za kratko vreme.

Prepoznavanje lica Prinscreen: YouTube/WIRED

Aktivisti za zaštitu prava privatnosti su zabrinuti su zbog sve češćeg i detaljnijeg praćenja ljudi, i pozivaju poslovni sektor da ograniči upotrebu AI tehnologije samo na period pandemije.

- Postavlja se pitanje da li će ta tehnologija ostati u primeni i kasnije kada globalni zdravstveni problem nestane, i tu leži istinski strah u vezi sa zaštitom privatnosti. Danas postavljen sistem video nadzora, koji u prodavnici treba da prati socijalno distanciranje, sutra će služiti za identifikaciju lopova u prodavnicama - smatra stručnjak za zaštitu privatnosti sa pravnog fakulteta Univerziteta Stanford Al Gidari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toza

    30. april 2020 | 19:47

    Pitajte braću Kineze. Na dva čoveka jedna kamera. 5G daje prve plodove u vidu hapšenja. Jao, kukala nam majka s njima.

  • Саша

    30. april 2020 | 22:02

    Почело је сигурно још пре двадесетак година.Сад се само усавршава.

  • Slava

    30. april 2020 | 21:55

    A kobajagi, chipovane platne I kreditne kartice, pasosi i jmbg I ostale brojke to ne rade? E, bas im korona treba.. Heheeee...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA