Elektrode ugrađene u mozak omogućile slepima da "progledaju"

Kada su stručnjaci uzastopno stimulisali elektrode kako bi "ispisale" oblike određenih slova na površini mozga, svi su izjavili da vide linije u obliku tih slova

  • 7
Mozak Foto: Pixabay

Ljudima koji su izgubili vid omogućeno je da vide slova koja su pomoću električne stimulacije bila ispisana na površini njihovog mozga. To je prvi korak ka razvoju implantata koji bi mogao omogućiti složeniji vid.

- Izuzetno smo uzbuđeni zbog činjenice da su slepi ljudi uspeli da vide slova, jer to znači da ćemo u budućnosti moći da poboljšamo ovaj mehanizam - rekao je neurolog Daniel Jošor sa Univerziteta u Pensilvanija i dodao da naučnici žele da slepim pacijentima vrate neki oblik korisne vizualne funkcije i poboljšaju kvalitet njihovog života, piše New Scientist.

Jošor i njegovi kolege su radili sa pet osoba kojima su u vidnom korteksu, području moždane kore odgovornom za obradu vizualnih informacija, ugradili elektrode.

Kada su stručnjaci uzastopno stimulisali elektrode kako bi "ispisale" oblike određenih slova na površini mozga, svi su izjavili da vide užarene mrlje ili linije u obliku tih slova.

Istraživanje je ukazali na to da ova vrsta vida verovatno zahteva aktiviranje više moždanih stanica u nizu, a ne istovremeno, rekao je neurolog Džordži Buzaki sa Univerziteta Nju Jork.

Taj mehanizam vizualiziranja može da se uporedi sa stvaranjem oblika slova na površini kože potezima prstiju. Mozgu je lakše da prepozna oblik kada ga prati u nizu nego kada se prstima pritisnu sva mesta na koži istovremeno, objasnio je Buzaki, prenosi portal Index.

- Budući dizajn implantata verovatno će koristiti više hiljada elektroda mnogo finije izrade, kako bismo stvorili željeni oblik - rekao je neurolog Mišel Bičam sa Medicinskog fakulteta u Teksasu koji je učestvovao u istraživanju.

- Mogućnost uočavanja oblika člana porodice ili omogućavanje nezavisnije navigacije bio bi neverovatan napredak za mnoge slepe pacijente - dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    18. maj 2020 | 13:33

    Mi pored oči smo slepci a ne kasnije!

  • Εξοκουστοντήγαν

    18. maj 2020 | 19:48

    Ово баш и није нека новост. Више од 10 година се врше експерименти са електродама које су имплантиране у мозак (у центар за вид), а повезане су са специјалним наочарима које пацијент носи. Наочари се састоје од великог броја фотоелектричних претварача (као у фото апарату). Пацијенти на којима су вршена тестирања су могли да виде контуре објеката и особа. Сада се ради на повећању резолуције овако формиране слике. Битно је схватити да је неопходно пренети неколико МИЛИОНА детаља са наочара да би пацијент могао да види квалитетну слику. Што имплицира да је пред истраживачима још дуг пут. И још једна маленкост: у мозгу се НЕ НАЛАЗЕ СТАНИЦЕ!!!! Станице су трамвајске, аутобуске, фијакерске, железничке и сл. и често се налазе на улици, у парку, на периферији града и сл. У мозгу се налазе НЕРВНЕ ЋЕЛИЈЕ којима лекари тепају: НЕУРОНИ!!

  • Predator

    18. maj 2020 | 14:21

    U redu je pomoći nekome kome to mnogo znači ali bilo bi tu zloupotrebe jer bi kojeko te stvari ugradio ko zna u koga da napravi robota od njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA