≫ 

Dronovi kamikaze - novo oružje američkih "crnih sokolova"

Jedan od glavnih izazova bilo je izbegavanje snažnih struja koje proizvodi rotor helikoptera, koje bi lako mogle da ih poguraju na dole i tako izbaciti iz putanje

  • 3
Helikopter Black Hawk

Foto: Shutterstock

Američka vojska je početkom godine sa uspehom testirala lansiranja bespilotnih letilica sa poznatih helikoptera Black Hawk (Crni soko). Lansirane letelice potom su obavljale nezavisne izviđačke misije i slale video prenos uživo posadi helikoptera.

Bila je to samo jedna u nizu mogućih primena takozvanog "air launched effects" (ALE) programa, koji bi trebao da posadi helikoptera da dodatne mogućnosti u borbi i poveća im izglede za preživljavanjem uz pomoć malih pomoćnih bespilotnih letelica.

 

Dronovi se lansiraju iz posebne cevi postavljene na bočnu stranu helikoptera. Jedan od glavnih izazova pri testiranju bilo je izbegavanje snažnih struja koje proizvodi rotor helikoptera, a koje bi lako mogle da ih poguraju na dole i tako izbaciti iz putanje, piše Popular Mechanics.

Testiranje je pokazalo da je na ovaj način moguće lansirati dron ALTIUS 600 (skraćenica od: Air-Launched, Tube-Integrated, Unmanned System), sa sklopivim krilima, propelerskim pogonom i sistemom video nadzora, koji kasnije može autonomno da sleti na bilo koju ravniju površinu.

Black Hawk, dron

Printscreen: Twitter/@FlyHighAeromedia

Iako još neko vreme sigurno neće zameniti klasične projektile, ovi dronovi bi, u budućnosti, osim izviđanja i snimanja, mogli da nose i bojeve glave, pa ako zatreba i da posluže kao kamikaze - odnosno da se zalete u metu i da je uništiti je. Pri tome bi posada helikoptera ostala na sigurnom, a gubitak drona bio bi značajno manji nego da se u opasnosti našla letelicu sa posadom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    26. maj 2020 | 17:56

    Ovi Rusi imaju ima 30god!!

  • Chicago

    26. maj 2020 | 17:39

    To su napravili u to ne sumnjam,a sto dva meseca ne mozemo da nadjemo maske i alkohol to nikom nista.

  • Brut

    26. maj 2020 | 17:54

    Posaljite te cuvene dronove na Rusiju pa cete vidjeti sta ce biti od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA