Putinov tajni projekat postaje stvarnost: Rusija dobija "nevidljivi" bombarder 6. generacije

Jedini poznati tehnički detalji o "Projektu 80" su da će veliki bombarder imati dolet od 12.000 kilometara, i da će mu nosivost borbenog tereta biti čak 30 tona

  • 9
PAK DA, Projekat 80 Printscreen: Twitter/@zvezdaweekly

Ruski stručnjaci počeli su izgrdanju prototipa prvog ruskog nevidljivog bombardera, za koga je planirano da bude kompletiran i stavljen na raspolaganje ruskom ratnom vazduhoplovstvu tokom sledeće godine.

Na avionu koji nosi oznaku PAK DA, odnosno "Projekat 80", radi Združena aeronautička korporacija (koju čine proizvođači Mikojan - MiG, Iljušin, Suhoj, Jakovljev i Tupoljev), a avion će biti sklapan u fabrici Tupoljev, javila je agencija Tass.

Do sada se malo zna o ovom avionu, osim da je reč o letelici konstruisanoj po uzoru na američki bombarder B-2 Spirit, kao i da je u pitanju avion smanjene radarske vidljivosti (stelt) sposobnom da nosi velike količine različitih vrsta raketa i bombi.

Ruski konstruktori su ranije izjavljivali da bi testiranje novog aviona moglo da bude završeno do kraja 2026. godine, kao i da bi godinu dana kasnije počela i serijska proizvodnja.

Jedini poznati tehnički detalji o "Projektu 80" su da će veliki bombarder biti konstruisan za dolet od 12.000 kilometara, i da će mu nosivost borbenog tereta biti čak 30 tona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    28. maj 2020 | 16:57

    Hajte komunisti sad zapad drhti recite.

  • aaaaaa

    28. maj 2020 | 18:03

    Imamo i mi u podgoricu 300 ovakvih nevidljivih aviona, i stvarno ih niko nikad nije vidio😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • febo

    28. maj 2020 | 17:55

    Давај,давај братушка

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA