Radikalan potez tehnološkog giganta: "Demorališuće je pomisliti da mašine mogu da nas zamene..."

Microsoft je jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentišu sa takozvanim robotizovanim novinarstvom u cilju smanjenja troškova...

  • 1
Microsoft Windows 10

Foto: Shutterstock

Microsoft planira da otpusti na desetine novinara po ugovoru koji rade na njegovom vebsajtu MSN i da umesto njih angažuje automatizovane sisteme za izbor vesti, objavili su američki i britanski mediji.

Trenutno novinari po ugovoru vrše selekciju članaka medijskih kuća, naslove i slike koji će biti objavljeni na sajtu MSN. Ove zadatke medijske proizvodnje uskoro će obavljati veštačka inteligencija, rekli su izvori za Sijetl tajms.

Kompanija Microsoft pak navodi da je reč o redovnoj analizi poslovanja, prenosi BBC.

- To može rezultirati povećanim investicijama u neke oblasti i s vremena na vreme, promenama u drugim. Ove odluke nisu rezultat trenutne pandemije - navodi kompanija.

Microsoft kao i druge tehnološke kompanije plaća medijskim organizacijama upotrebu njihovog sadržaja na svom sajtu, ali zapošljava i novinare koji odlučuju o tome koje priče će se objaviti i kako će biti prezentovane.

Krajem juna oko 50 novinara po ugovoru izgubiće posao, ali će ostati oni koji su zaposleni sa punim radnim vremenom.

- Demorališuće je pomisliti da mašine mogu da nas zamene - rekao je jedan od novinara kojima preti otkaz.

Microsoft je jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentišu sa takozvanim robotizovanim novinarstvom u cilju smanjenja troškova. Kompanija Google takođe investira u ispitivanje takvog oblika rada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA