≫ 

Ovaj "avion iz kinder jajeta" stvarno leti, a čak ima i verziju na mlazni pogon

Cri-Cri je bio čest predmet modifikacija, pa tako postoji i verzija koju pokreću turbo-mlazni motori kao i verzija na električni pogon

  • 0
Colomban Cri-cri, najmanji avion dvomotorac na svetu Printscreen: Clement PAGES

Colomban Cri-Cri je najmanji avion jednosed dvomotorac na svetu. Konstruiso ga sedamdesetih godina prošlog veka francuski inženjer aeronautike Mišel Kolomban, a ime mu je dao po nadimku svoje ćerka Kristine.

Cri-Cri je avion nisko postavljenih krila, sa konstrukcijom oslonjenom na tri točka. Jedno sedište u kabini smešteno je uspod providnog poklopca kabine u obliku balona. Telo aviona napravljeno je od listova aluminijumskog lima.

Njegove male dimenzije čine ga praktično "smartom" među malim avionima. Krila ukupne površine 3,1 metar kvadratni imaju raspon od 4,9 metara. Avion ima dva elisna motora od po 15 konjskih snaga, koje aviončiću omogućavaju brzinu od 185km/h i maksimalni dolet od oko 500 kilometara.

Od kada je nastao Cri-Cri pa sve do danas Cri-Cri je bio čest predmet modifikacija od strane brojnih avio entuzijasta, pa se zato brojni različiti primerci mogu dosta razlikovati u performansama. Tako postoji i verzija koju pokreću turbo-mlazni motori (video iznad), a 2015. godine je poletela i verzija na električni pogon.

Video: Jatko je bio posebna beba: Rodio se na 8.000 metara visine, a krstili ga po avio-kompaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA