≫ 

Dodirni me nežno, robote! A kad si već tu, dodaj mi koji čips...

Naučnici su se nedavno pohvalili novim konceptom mekanih robotskih ruku koje su sposobne da hvataju predmete različitih oblika, kao i one veoma krte, a da ih pritom ne oštete

  • 0
Robot, robotika, budućnost, tehnologija Foto: Pixabay

Savremena robotika postaje sve sličnija ljudima, a roboti sve "mekše" i svestranije mašine, koje su u stanju da do najsitnijih detalja oponašaju akcije ljudi.

Stručnjaci sa Masačusetskog instituta za tehnlogiju nedavno su se pohvalili novim konceptom mekanih robotskih ruku koje su sposobne da hvataju predmete različitih oblika, kao i one veoma krte, kao što je npr. čips od krompira, a da ih pritom ne oštete.

Dve robotske ruke rade na različitim principima. Jedna unapred snima predmet i potom ga obuhvata svojom obrnutom korpom, a senzorima prepoznaje gde i kako je najbolje ostvariti kontakt sa predmetom kako bi ga podigla bez oštećenja.

Korpa se sklapa i može da prilagođava svoj oblik predmetu koji treba da uhvati - pa tako može bez problema da manipuliše predmetima kao što su voće, flaše, četkice za zube, pakovanje sa keksom ili nekoliko komada čipsa.

Druga robotska ruka mnogo je sličnija čovečijoj, a njeni senzori i kamere za detektovanje oblika predmeta nalaze se na njenim "prstima". Uređaji shvataju kada je i pod kojim uglom predmet dodirnut, pa tome prilagođavaju oblik "prstiju" koji treba da ga obuhvate na siguran i nežan način.

Osim toga, ako se u ovu ruku stavi bilo koji predmet, ona će sa vrlo visokim stepenom pouzdanosti znati da izmeri i opiše njegov oblik, prenosi Bug. Naučnici najavljuju da će raditi na unapređenju ovih rešenja kako bi ona postala još svestranija i bogatija funkcijama, i dodati im naprednije senzore kako bi robotske ruke mogle da hvataju predmete iz više uglova i u zahtevnijim uslovima.

Video: Zezaj se ti sa terminatorom, a kada te za koju godinu dezintegriše...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA