≫ 

Čak i robotima je potreban san

Naučnici smatraju da bi budući androidi mogli da imaju koristi od ovih ciklusa sličnih spavanju

  • 1
Robot u hotelu u Japanu Foto: Tanjug/AP

Veštačka inteligencija (AI) je još uvek dosta daleko od poređenja sa ljudskom inteligencijom, ali u jednoj osobini već kopira obične smrtnike - potreba za snom. Istraživači iz Nacionalne laboratorije u Los Alamosu otkrili su ovu činjenicu razvijajući neuronske mreže koje uče na sličan način kao i ljudski mozak.

Oni su došli do zaključka da su veštački mozgovi postali nestabilni posle dugotrajnih neprekidnih perioda treninga svog rečnika, koji je obavljan bez nadzora. Ta tehnika podrazumeva klasifikovanje objekata (reči) bez poređenja sa postojećim primerima, što bi i ljudima bilo poprilično iscrpljujuće, piše The Next Web.

Naučnici su pokušali da prevaziđu problem izlaganjem mreža zvučnim signalima koji su kreirali veštačku verziju sna. Kada su koristili Gausovu buku, koja predstavlja širok raspon frekvencija i amplituda, stabilnost sistema je vraćena. Istraživači veruju da ovaj šum oponaša unos podataka u ljudski mozak tokom faze dubokog sna, koja je neophodna za dobro zdravlje.

- To je kao da neuronskim mrežama dajemo nešto što je ekvivalent dobrom noćnom odmoru - navodi stručnjak iz Nacionalne laboratorije Los Alamos Iđing Votkins.

Istraživači kažu da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod AI-a. Umesto toga, ograničena je na biološki realistične neuromorfne procesore, kakav je Intelov čip Loihi, prenosi PC Press. Koautor studije Geret Kenjon kaže:

- Većina istraživača mašinskog učenja, "deep learning"-a i veštačke inteligencije nikada se ne susreće sa ovim problemom, jer upravo u veštačkim sistemima koje proučavaju imaju luksuz da izvrše globalne matematičke operacije koje imaju efekat regulisanja ukupnog dinamičkog napredovanja sistema.

mozak, čip, elektronski mozak Foto: Pixabay.com

Njegov tim ima cilj da svoj sistem primeni na procesor Loihi, kako bi pomogao čipu da obradi informacije u stvarnom vremenu sa retina kamere. Takođe, naučnici smatraju da bi budući androidi mogli da imaju koristi od ovih ciklusa sličnih spavanju. Možda bi ljudi čije je poslove zamenio AI mogli da zamene robote kad im zatreba odmor.

Video: Od urina migranata pravi se pivo, pračovek spava s kamenom u ruci, mašina govori u stilu Crnjanskog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    11. jun 2020 | 22:24

    Bez struje nemogu da funkionišu, uopšte je u americi jako popularno taj contactless charging i sa mobilnim telefonima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA