≫ 

Prvi let putničkog aviona na električni pogon

Projekat podrazumeva proizvodnju aviona sa 10 do 20 mesta koji bi trebalo da počnu da prevoze putnike za tri godine

  • 0
zeroavia-elektricni-avion.jpg Prinrscreen: Twtter/@IEEETEC

Kada se, pre samo godinu dana pojavila, američka kompanija ZeroAvia odmah je predstavila svoje planove za početak rada na proizvodnji malih putničkih aviona sa pogonom na vodonik.

Sada, tačnije 22. juna, avion HyFlyer, koga pokreće hibridni vodonično-električni pogon, prvi put je poletio sa aerodroma Krenfild u Bedfordširu u Engleskoj, u okviru programa koji ima za cilj stvaranje flote "nezagađujućih aviona" dugog dometa, piše New Atlas.

Zahvaljujući sredstvima dobijenim od fondacije Innovate UK i Instituta za vazduhoplovnu tehnologiju, ZeroAvia obećava da će u najkraćem mogućem roku lansirati Project HyFlyer. On podrazumeva proizvodnju aviona sa 10 do 20 mesta koji bi trebalo da počnu da prevoze putnike za tri godine. Nakon toga, plan je proizvodnja modela sa 50 do 100 sedišta do 2030, a još veći modeli sa 200 sedišta i dometom većim od 5.500 km bi trebalo da se pojave do 2040. godine.

Osnivač i izvršni direktor ZeroAvia Val Miftakov kaže da ovaj let "još jedna od prekretnica koja mogućnost nulte emisije približava stvarnosti".

Vodonično-električni avion HyFlyer već je prošao potrebne testove na zemlji, dok će se testni letovi na duže relacije odvijati u narednim mesecima. Poslednji test će biti let do Orknijska ostrva u Škotskoj, koja su udaljena oko 500 kilometara od Krenfilda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA