Slovenački avion "na struju" prva električna letelica na svetu koja je dobila dozvolu da leti

Sertifikovani tip aviona znači da se može bez ograničenja koristiti u komercijalne svrhe, što je korak napred za vazduhoplovstvo u celini

  • 2
Pipistrel Velis Electro, elektručni avion Foto: Pipistrel-aircraft.com

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svetu, koji je sertifikovala Agencija EU za vazduhoplovnu bezbednost (EASA), što znači da ispunjava bezbednosne standarde i može se koristiti komercijalno.

Avion na baterije, "Pipistrel Velis Elektro", mali dvosed, namenjen je za obuku pilota. Može da leti 50 minuta, plus rezerva, što je tipično za upotrebu u školama letenja, prenosi agencija Rojters.

- Počeli smo da letimo električnim avionima još 2007, i pre Velis Elektro napravili smo još osam aviona. Utvrdili smo sve tehničke pojedinosti i uzeli u obzir mišljenja korisnika kako bi napravili sertifikovan avion - rekao je direktor "Pipistrel"-a za istraživanja i razvoj Tine Tomazič.

Sertifikovani tip aviona znači da se može bez ograničenja koristiti u komercijalne svrhe, i ovo je zaista korak napred za vazduhoplovstvo u celini, i omogućiće elektrifikaciju i mnogo većih letelica.

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 Velis Elektro mušterijama u sedam zemalja, prenosi N1.

- Ovo je uzbudljiv prodor za vazduhoplovstvo! Ovo je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno ne i poslednji, jer avio industrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost letelica, ocenio je izvršni direktor EASA Patrik Kaj.

Video: Budućnost se dešava sada: Leteći taksiji predstavljeni na sajmu u Singapuru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    4. jul 2020 | 14:25

    Lepo. Svaka cast.

  • Goran F

    4. jul 2020 | 20:00

    Leti 50 minuta ,a šta će se dogoditi kada je jako strujanje vazduha ,pa ga odvuče malo dalje .....pet minuta....i šta onda ? 😥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA