"Može se reći da ovaj sistem nema premca u svetu!"

Namenjen je za uništavanje balističkih raketa srednjeg dometa, ali može da izađe na kraj i sa interkontinentalnim raketama, hiperzvučnim avionima i bespilotnim letelicama

  • 4
S-500 Prometej

Printscreen: YouTube/Pravda Report

Rusija je najavila da će početi sa opremanjem svojih jedinica protivvazdušne odbrane novim raketnim sistemima sistema S-500 Prometej.

O karakteristikama ove nove generacije raketnih sistema, za koje Rusija tvrdi da su sposobni da uništavaju ciljeva u orbiti Zemlje, govorio je komandant protivvazdušnih raketnih jedinica Vazdušno-kosmičkih trupa ruske vojske, general-major Sergej Babakov.

On je, za kanal Krasnaja zvezda, rekao da će kod ovih raketnih sistema biti primenjen princip odvojenog rešavanja zadataka vezanih za uništavanje balističkih i aerodinamičnih ciljeva.

Glavni pravac delovanja Prometeja je uništavanje balističkih raketa srednjeg dometa. Ali on može da izađe na kraj i sa interkontinentalnim balističkim raketama na finalnoj deonici njihove putanje.

Sistem S-500 može efiksno da uništava hiperzvučne avione i bespilotne letelice, a takođe da efikasno neutrališe hiperzvučno oružje svih modifikacija. Za njega bliski kosmos ne predstavlja nikakav problem, prenosi Russia Beyond.

- Može se reći da ovaj sistem nema premca u svetu! - naglasio je Babakov.

Sistem S-500 uništava ciljeve u radijusu od 600 kilometara u celom visinskom dijapazonu. Takođe, sposoban je da organizuje dejstvo manje moćnih zenitnih raketnih sistema i avijacije, razmenjujući sa njima podatke o mogućim ciljevima.

S-500 Prometej će, takođe, moći da prima podatke i sa udaljenih radara, satelita i iz drugih izvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. jul 2020 | 17:31

    IMAJU GA BRACA RUSI ALI KADA CEMO MI U SRBIJI IMATI RUSKE BAZE SA OVIM SISTEMOM ODBRANE OD NATO OKUPATORA I MONSTRUMA KOJI SU SRBIMA VADILI ORGANE!!!????????!!

  • Goran F

    9. jul 2020 | 18:47

    Mirnije se u Srbiji spava ,bravo braćo ...najjači ste 🇷🇸🇷🇺

  • ime

    10. jul 2020 | 09:33

    Žalosno što se sve više novca troši na ovo a ne na zdravstvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA