Južnokorejski gigant prestaje da proizvodi LCD ekrane, prelazi na noviju QDD tehnologiju

Samsung želi ubuduće da kupuje LCD TV ekrane od konkurentske kompanije LG, kako bi se sam posvetio proizvodnji savremenijih displeja

  • 1
Samsung Televizor, TV Foto: Samsung

Južnokorejski konglomerat Samsung Electronics započeo je sa konkurentskom kompanijom LG pregovore o kupovini LCD televizijiskih ekrana.

Pregovori se dešavaju u jeku najavljenog prelaska na proizvodnju nove generacije tzv. "Kvantum dot ekrana" (Quantum Dot Display - QDD), saopštili su dobro upućeni korporativni izvori, a prenela agencija Jonhap.

Najava moguće saradnje dve južnokorejske kompanije, dolazi nakon što je, početkom ove godine, Samsung najavio da će od 2021. obustaviti proizvodnju LCD ekrana i početi da proizvodi i ugrađuje QDD ekrane u svoje televizore.

Inače, QDD tehnologija omogućava prikaz spektra od milijardu nijansi, pa su boje na tim ekranima mnogo punije nego na standardnim LCD displejima. Takođe, prikaz na QD ekranima je 50 do 100 puta svetliji u odnosu na CRT i LCD tehnologiju i pruža i do 10 puta više detalja.

Iako su ove dve kompanije konkurenti na svetskom tržištu, prethodno iskustvo je pokazalo da mogu i uspešno da sarađuju, budući da je Samsung 2017. godine kupovao 65 i 75-inčne ekrane upravo od kompanije LG, prenosi Tanjug.

Ekonomski analitičari procenjuju da bi ovaj poslovni sporazum dva tehnološka giganta mogao da bude vredan oko 850 miliona dolara.

Video: Huawei MatePad Pro - vrhunski tablet moćnih performansi, za ozbiljan posao i dobru zabavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. jul 2020 | 18:15

    Dzabe kod nas samo Beograd ima kao bolji signal ostatak Srbije samo je za lcd ekrane. A tu ima poneki put smetnje... Zaostajemo za svetom 100 godina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA