Ima li života na Marsu? Prvi Airbus 2026. leti na Crvenu planetu da to poveri!

Cilj ambicioznog projekta, čija cena se meri milijardama, je da na Zemlju donese uzorke koje prikuplja NASA-in rover Perseverance

  • 5
mars, planeta Foto: Pixabay.com

Evropska svemirska agencija (ESA) zvanično je angažovala kompaniju Airbus za konstruisanje svemirske letelica koja će biti sposobna da donese prve uzorke kamenja sa Marsa.

Cilj njene misije biće da doprinese u otkrivanju da li je (pra)život na Crvenoj planeti ikada postojao i da na Zemlju donese uzorke koje prikuplja NASA-in rover Perseverance. A to je veoma ambiciozan projekat čija cena se meri milijardama.

- Ovo nije samo duplo teža misija od "običnih" misija na Mars. Ona je duplo pa na kvadrat, kada je njena složenost u pitanju! - izjavio je za BBC Dejvid Parker, direktor ESA za ljudska i robotska istraživanja.

- Satelit koji će Airbus napraviti, a koji ja volim da zovem "prvi interplanetarni transportni brod", pošto će mu to i biti namena, biće i konstruisan tako da prenosi teret između Marsa i Zemlje.

Letelica, nazvana Zemaljski povratni orbiter (Earth Return Orbiter - ERO), biće teška 6,5 tona, a njeno lansiranje je planirano za 2026. godinu. Jonski motori, pogonjeni masivnim solarnim poljem, pokretaće je na putu do Marsa i nazad, prenosi Futurism.

Planirano je da kamenje na Marsu prikupljaju roboti, na kojima zajedno rade ESA i NASA.

Još neimenovno NASA-ino vozilo bi, pomoću ESA-ine "hvataljke" trebalo da na Marsu sakupi cevi sa uzorcima koje je prikupio Perseverance, a koje će potom mala rakete Mars Ascent Vehicle dopremiti do Marsove orbite.

Kada se konačno nađe u orbiti, ERO će pokuputa uzorke kamenja sa Marsa i dopremiti ih na Zemlju u posebnom kontejneru beličine fudbalske lopte. Planirano da je da ta kpsula bude ispuštena iznad putinje u američkoj državi Juti, 2031. godine.

Video: NASA slavi, sonda uspešno prizemljena, uskoro i ljudi na Marsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • фебо

    3. avgust 2020 | 16:36

    Па откуде су онда марсовци

  • nikolas

    3. avgust 2020 | 18:13

    ZIVOTA VERUJEM DA IMA NA MARSU U GRADOVIMA ISPOD POVRSINE GDE SU OSTALI DA ZIVE ONI KOJI SE NISU PRESELILI NA MESEC I PLANETU ZEMLJU !!! SVUGDE POSTOJE TRAGOVI VISOKO RAZVIJENIH CIVILIZACIJA PIRAMIDA !!! OVO CE SAMO BITI NAS POVRATAK NA MARS!!!

  • Ridik

    4. avgust 2020 | 11:26

    Ma nema nista, ja bio.Samo neke stencuge, kamenje, prasina.Nema tamo nista stvarno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA