≫ 

Kvalitet, pouzdanost, preciznost: Sve o novoj automatskoj pušci Vojske Srbije

U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike

  • 25
Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm

Foto: Ministarstvo odbrane

Modularna automatska puška M19, u kalibrima 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi "Zastava oružje", nova je puška u naoružanju Vojske Srbije. Reč je o najsavremenijem oružju, jednostavne konstrukcije, prilagodljivom svim borbenim situacijama i vrstama dejstva.

Puška M19, u zavisnosti od zadatka, može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 metara.

Metak 6,5 mm sa običnim zrnom i mesinganom čaurom i metak sa probojnim zrnom i mesinganom čaurom su proizvodi fabrike "Prvi partizan" iz Užica. Reč je o potpuno novom metku, zasnovanom na sportsko-lovačkom metku 6,5 mm Grendel. Njegova konstrukcija, balističko rešenje i karakteristike ovde su prilagođeni potrebama gađanja iz poluautomatskih i automatskih oružja.

Oružja na bazi novog metka 6,5x39 mm imaju znatno bolje karakteristike i fikasnost gađanja, u poređenju sa oružjem koje koristi municiju 7,62x39 mm i 5,56x45 mm.

Puška je opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima - dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom čime se značajno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima. Temperaturni opseg funkcionisanja puške je od -30°C do +50°C.

M19 ima integrisani poklopac sanduka i gornju oblogu gasne komore sa dugom tzv. Picatinny šinom, koja prihvata sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, kao i ručicu za zapinjanje zatvarača koja omogućava repetiranje i levom i desnom rukom. Takođe, ima i regulator paljbe sa leve strane rukohvata pogodan za rukovanje, navodi Ministarstvo odbrane.

Preklopni-teleskopski kundak ima podesiv naslon za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i sa prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe.

U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike.

Iako se još uvek ne nalazi u punoj upotrebi, pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost nove domaće modularne automatske puška M19 6,5/7,62 mm.

Video: Vojska Srbije uklonila albansku zastavu sa izletišta iznad Gazivoda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    4. avgust 2020 | 19:10

    Kakva korist od dva kalibra, gde ce da ih menjaju, niko nije valjda lud da nosi sa sobom dve cevi dva kompleta municije.... Jedino se moze videti kao usteda da se ne proizvode dve vrste puske vec po potrebi menjati cevi, ali opet ako cev nije izlivena iz komada sa lezistem metka mislim da ce doci do nepreciznost koliko god bila puska dobro uradjena, nisam stručnjak sluzio sam redovan vojni rok....

  • fakir

    4. avgust 2020 | 22:07

    toliko je fina da je našoj vojsci nisu uvalili. ajde, mi i oružije, pištolj nismo uspeli da iskopiramo.

  • Zakbg

    5. avgust 2020 | 08:41

    Kada promenis cev moras ponovo da upucavas pusku za drugi kalibar, pritom 6,5 ne koristi ni jedna vojska u svetu na te municije nigde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA