"Koža terminatora" stiže iz budućnosti, ali bol oseća kao i ljudska

Nova vrsta veštačke kože gotovo istovremeno reaguje ukoliko dođe do povećanja pritiska na nju ili povećanja temperature koje bi moglo da izazove bol

  • 1
Elektronska koža Printscreen: Twitter/@AusSMC

Elektronska koža već je u stanju da reaguje na dodir, ali ne tako dobro i na udarce ili opekotine koje izazivaju bol. To predstavlja problem za protetiku i robote koji bi u budućnosti trebalo da imaju "ljudsku" reakciju.

Izgleda, međutim, da je rešenje na vidiku, pa bi u budućnosti elektronska koža mogla da postane osetljivija. Naime, istraživači sa australijskog Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Melburna (RMIT) razvili su veštačku kožu koja reaguje na bol kao i ljudska.

Ova vrsta veštačke kože gotovo istovremeno reaguje ukoliko dođe do povećanja pritiska na nju ili povećanja temperature koja bi moglo da izazove bol kod čoveka, piše Engadget.

Prototip je napravljen od rastegljive i izuzetno tanke elektronske komponente sa slojevima koji su osetljivi na pritisak i temperaturu, kao i slojem memorijskih ćelija koje imaju funkciju moždanih.

Tehnologija je, bez problema, u stanju da razlikuje nežan dodir od udarca. Konstrukcija oponaša neurone, neuralne puteve i receptore ključne za čula čoveka.

Ovaj projekat je još uvek daleko od praktične primene u proizvodnji konkretnih proizvoda, ali je njegova potencijalna upotreba prilično jasna. Protetička ruka koja bi bolje mogla da oseća spoljašnje uticaje bolje bi mogla da zaštiti ljude od potencijalnih opasnosti. Takođe, roboti bi u budućnosti mogli da izgledaju manje "strašno", pošto bi više ličili na ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budućnost

    6. septembar 2020 | 19:40

    Sve to nema veze sa budućnošću napretka medicine.Prava budućnost je kad ti za svaki problem imaš kroz tabletu rešenje.Treba ti novi bubreg popiješ tabletu i izraste ti novi zdrav bubreg , treba ti novo srce popiješ tabletu i dobiješ novo srce i tako za svaku boljku ....Smešno jel' da?Pa i mobilni telefon je bio smešan 1900-te godine pa gde smo danas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA