Nije naučna fantastika: Ova sočiva "ispaljuju" laserske zrake i omogućavaju upravljanje pogledom

Sočiva imaju laser koji emituje svetlosni zrak, i koji bi u praksi mogao da zameni upotrebu ekrana osetljivog na dodir ili kompjuterskog miša

  • 1
oko, sočivo Printscreen: Twitter/@MailOnline / Scientific Reports

Inspiraciju koju su pronašli u likovima iz naučne fantastike, tačnije kiklopima iz Marvelovog stripskog serijala "X-Men", naučnici su pretočili u stvarnost i stvorili kontaktna sočiva koja "ispaljuju" crvene laserske zrake u šta god da onaj koji ih nosi pogleda.

Cilj francuskih inženjera, koji su svom izumu i dali ime "Kiklop", je da pomognu u istraživanjima prepoznavanja zenica oka, čiji će razultati naći primenu u različitim računarskim sistema.

Sočiva su uobičajnih dimenzija i imaju laser koji, kroz posebni prorez, emituje svetlosni zrak. U praksi bi, umesto upotrebe ekrana osetljivog na dodir ili kompjuterskog miša, prepoznavanje zenice trebalo da omogući odabir neke opcije i aktiviranje neke operacija samo pogledom u nju, piše Daliy Mail.

Svako sočivo je opremljeno po jednim laserom i preko njih mogu da se nose i naočare. Do sada su se eksperimenti vršili samo sa veštačkim modelom oka, na kome su stručnjaci pratili kako sočiva reaguju na pokrete.

oko, sočivo Foto: Unsplash

Ceo sistem funkcioniše tako što prvo posebna kamera snima tačku od koje se laserski zrak odbija, a potom se zraci emituju u pracu pogleda osobe na čijim očima su sočiva.

Prema istraživanju, obajvljenom u časopisu Scientific Reports, kao glava prednost upotrebe ovakvih sočiva navodi se to što kod njih "nema nikakvih spoljnih delova, pošto je sva elektronika ugrađena u samo sočivo".

Na kritike da bi ovakva sočiva mogla da oštete vid, pošto bi "tokom jednog sata upotrebe, čovek čak 900 puta bio izložen zracima", autori porjekta navode da se radi o laser koji je "previše slab da bi naneo štetu očima".

(Telegref.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA