On je robot-pas, verni saborac vojnika budućnosti "naoružan" veštačkom inteligencijom

Izraz "psi rata" je, izgleda, upravo dobio potpuno novo značenje...

  • 6
Pas robot, američka vojska, USAF Printscreen: Twitter/@USAF_ACC

Vojska SAD, pre desetak dana, izvela je vežbu koja je ujedno predstavljala i jedan od najvećih tehnoloških eksperimenata u njenoj istoriji. U izviđanje terena poslati su psi-roboti, ne bi li otkrili potencijalne pretnje pre nego što vojnici "od krvi i mesa"  krenu u akciju.

Ovi roboti, opremljeni veštačkom inteligencijom, na terenu otkrivaju potencijalne pretnje, analiziraju podatke i šalju ih u nazad komandu jedinice koja ih je poslala na teren.

Osim neposrednog izviđanja terena, sposobni su i da proračunavaju potencijalne artiljerijske i napade raketama iz bližeg ili daljeg okruženja jedince.

Budući sa su oružane snage SAD definisale procenu podataka kao jedan od glavnih ratnih resursa budućih sukoba, ovo je tek jedan od prvih koraka u primeni visokotehnoloških inovacija na bojnom polju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    19. septembar 2020 | 14:10

    More kad ga dohvati jedan naš Šarplaninac će ostanu samo žičke od njega 😅

  • M.K.

    19. septembar 2020 | 18:38

    Razvoj vestacke inteligencije je stigao na tom nivou da roboti mogu da postanu autonomni a to ne bi bilo ljudima u korist, ipak je zivo bice nešto drugo pa i pas.Ne znam da li mogli da zamenu nemackog ovčara na primer u vojsci i policiji.Kako god okreneš ovo ti je Cyborg.

  • Stole

    19. septembar 2020 | 15:39

    El može da laje? El izeda koske?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA